PhysSci3: Physical Properties of Matter Reading Questions
  • 1. Characteristics of matter that can be observed and measured are known as
A) special changes
B) special properties
C) physical properties
D) chemical changes
  • 2. Which of the following is NOT an example of a physical property?
A) migration
B) odor
C) magnetic
D) color
  • 3. The way something smells is known as -
A) color
B) texture
C) melting point
D) odor
  • 4. The boiling point of water is -
A) 0 degrees Celsius
B) 10 degrees Celsius
C) 100 degrees Celsius
D) 212 degrees Celsius
  • 5. The melting point of water is -
A) 10 degrees Celsius
B) 0 degrees Celsius
C) 212 degrees Celsius
D) 100 degrees Celsius
  • 6. Which of the following is true?
A) The melting point of water is 100 degrees Celsius.
B) The boiling point of all liquids is 100 degrees Celsius.
C) The boiling point of water is greater in the summer than the winter.
D) The boiling point of water is a constant 100 degrees Celsius.
  • 7. When a substance reaches its melting point, it changes from a -
A) solid to a liquid
B) liquid to a solid
C) liquid to a gas
D) gas to a liquid
  • 8. Mark watched his mother cooking dinner. She placed a pot of water on the stove and began to heat it up. After a few minutes, steam began to rise from the pot. About what temperature is the water in the pot?
A) 0 degrees Celsius
B) 100 degrees Celsius
C) 500 degrees Celsius
D) 50 degrees Celsius
  • 9. The term "physical properties" in paragraph 1 means -
A) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
B) how a substance smells
C) a characteristic of matter that cannot be observed, measured, or changed
D) a characteristic of matter that can be observed or measured and can be changed without changing the matter itself
  • 10. What does the word "texture" mean in paragraph 2?
A) how a substance feels or looks
B) how a substance tastes
C) how a substance lives
D) how a substance smells
  • 11. What does the word "odor" mean in paragraph 2?
A) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
B) how a substance smells
C) how a substance feels or looks
D) a substance that allows electricity to pass through it easily
  • 12. What does the word "conductor" mean in paragraph 2?
A) how a substance smells
B) a substance that allows electricity to pass through it easily
C) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
D) how a substance feels or looks
  • 13. What does the word "insulator" mean in paragraph 2?
A) the temperature at which a solid changes into a liquid
B) the description of a substance attracted to a magnetic force
C) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
D) a substance that allows electricity to pass through it easily
  • 14. What does the word "magnetic" mean in paragraph 2?
A) the description of a substance attracted to a magnetic force
B) the temperature at which a solid changes into a liquid
C) a substance that allows electricity to pass through it easily
D) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
  • 15. The term "boiling point" in paragraph 2 refers to -
A) the temperature at which a solid changes into a liquid
B) the description of a substance attracted to a magnetic force
C) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
D) the temperature at which a liquid changes into a gas
  • 16. The term "melting point" in paragraph 2 refers to -
A) the temperature at which a solid changes into a liquid
B) the description of a substance attracted to a magnetic force
C) a substance that does not allow electricity to pass through it easily
D) the temperature at which a liquid changes into a gas
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.A   3.D   4.C   5.B   6.D   7.A   8.B   9.D   10.A   11.B   12.B   13.C   14.A   15.D   16.A  

Created with That Quiz — a math test site for students of all grade levels.