Alejandro's Gift Comprehension
  • 1. This selection is a good example of realistic fiction because _____.
A) the setting could be a real place
B) the story involves technology from the future
C) many events are unrealistic
D) the story was told orally before it was written
  • 2. Alejandro can have a garden in the desert because ______.
A) he does not need much water for himself and his burro
B) the windmill brings water up from his well
C) there is a water hole next to his house
D) he does not have many visitors
  • 3. Alejandro works in his garden for hours because ______.
A) the work keeps him from being lonely
B) he wants the vegetables to grow quickly
C) the garden is very big
D) there are a lot of weeds in the garden
  • 4. In this selection, woodpeckers, thrashers, and roadrunners are _____.
A) desert fruit
B) desert birds
C) kinds of cactus
D) desert flowers
  • 5. All the animals that come to the garden _____.
A) have four legs
B) have long tails
C) have fur
D) are small
  • 6. The squirrel comes to Alejandro's garden because it is _____.
A) hungry
B) lost
C) curious
D) thirsty
  • 7. Alejandro digs a water hole to ______.
A) feed his animal visitors
B) get better water for his burro
C) provide water for the other, larger desert animals
D) water his garden more easily
  • 8. When "the skunk darted to safety in the underbrush?, ________.
A) the skunk go caught
B) Alejandro realized that the animals did not feel safe near the house
C) the skunk warned other animals of danger
D) Alejandro did not understand why the skunk ran away
  • 9. Animals ignore the first water hole because it is ____.
A) muddy
B) in the open
C) salty
D) too shallow
  • 10. Which word best tells about Alejandro?
A) defeated
B) selfish
C) fearful
D) determined
  • 11. The second water hole is different from the first one Alejandro dug because it is _____.
A) sheltered from his house
B) shunned by the large animals
C) smaller than the first one
D) next to his house
  • 12. Alejandro knows when animals are at the second water hole because _____.
A) he can hear them
B) he can see them
C) his burro moves about
D) they always come at the same time
  • 13. How does Alejandro fix the problems with the first water hole?
  • 14. Explain the two meanings of the story's title Alejandro's Gift. What gift does Alejandro intend to give? What gift does he receive?
Students who took this test also took :

Answer Key

1.A   2.B   3.A   4.B   5.D   6.D   7.C   8.B   9.B   10.D   11.A   12.A   13.    14.   

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.