Hatchet Chapters 5-8 Quiz
  • 1. Other than coins, a fingernail clipper a twenty dollar bill, paper, what did Brian have in his possession?
A) matches
B) hatchet
C) rifle
D) candy bar
  • 2. Brian was hungry and kept thinking about eating a
A) steak
B) banana split
C) hamburger
D) pizza
  • 3. What did Brian decide to do when he realized that it might be many days before he would be rescued?
A) make warm clothes from tree bark
B) build a shelter
C) roll himself in a ball and cry
D) try to catch fish for dinner
  • 4. Brian remembered watching a television show where air force pilots took a survival course. This helped him think about what he could eat. Brian decided there must be
A) berries
B) lizards and fish
C) wild rice
D) worms
  • 5. What did Brian keep in sight, so he would not get lost
A) his shelter
B) the airplane
C) his jacket
D) the lake
  • 6. Which statement from Hatchet is an opinion?
A) He could not believe it was that easy. It was as if the birds had taken him right to the berries.
B) He looked up the lake shore, to the north.
C) The trees were full of birds singing ahead of him in the sun.
D) When he was done or found berries, he thought, he would just turn around so the water was on his left and walk back until he came to the ridge and his shelter.
  • 7. What caused Brian to get sick?
A) he had a cold
B) he had a lot pain in his leg
C) he was sunburned
D) He ate too many berries
  • 8. Other than gut cherries, what else did Brian find to eat?
A) eggs
B) mushrooms
C) raspberries
D) greens
  • 9. Where did Brian see the bear?
A) in his shelter
B) swimming in the lake
C) in the woods
D) by the berry bushes
  • 10. What hurt Brian in the middle of the night?
A) a beaver
B) a snake
C) a bear
D) a porcupine
  • 11. What woke Brian up before the attack?
A) the animal's smell
B) the animal making noise
C) the movement of the animal
D) the scratching of the animal
  • 12. How will Brian make fire?
A) using a magnifying glass
B) using matches
C) rubbing two sticks together
D) making sparks with his hatchet
  • 13. Brian chipped his hatchet while
A) making a spear
B) throwing it at a porcupine
C) fighting a bear
D) catching fish
  • 14. Based on Chapter 8, one can conclude that
A) Brian will find a new shelter
B) Brian will find a new berry patch
C) Brian will be able to make a fire
D) Brian will sleep more soundly from now on
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.C   3.B   4.A   5.D   6.A   7.D   8.C   9.D   10.D   11.A   12.D   13.B   14.C  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.