Why Mosquitoes Buzz in People's Ears Comprehension
  • 1. In this selection, a yam is a ______.
A) turnip
B) weed
C) white potato
D) sweet potato
  • 2. Why does the iguana think that the mosquito's story is nonsense?
A) Yams are always smaller than mosquitoes.
B) Mosquitoes are tiny compared to yams.
C) There is no such thing as a yam.
D) Yams and mosquitoes are the same size.
  • 3. The iguana puts sticks in his ears because _____.
A) the mosquito is buzzing around in his ears
B) the mosquito is talking too loudly and too fast
C) he is trying to be funny
D) he doesn't want to hear what the mosquito is saying
  • 4. The iguana "went off, mek, mek, mek." In the story, the words mek and kirk are ________.
A) how the animals sound when they move
B) how things taste
C) the different things animals smell
D) what the animals see
  • 5. Who warns the other animals of danger?
A) the python and the rabbit
B) the crow and the monkey
C) King Lion and the owl
D) the mosquito and the iguana
  • 6. The monkey leaps "kili wili through the trees". In this story, kili wili means _______
A) calmly
B) easily
C) quietly
D) excitedly
  • 7. How does King Lion find out why the sun is still sleeping?
A) He brings the mosquito before the council.
B) He searches for the mosquito, who is hiding.
C) He asks each animal what has happened?
D) He asks the owlets.
  • 8. The iguana doesn't speak to the python because the iguana _______.
A) is planning some mischief
B) is mad at the snake
C) can't hear with sticks in his ears
D) is in a hurry
  • 9. The author repeated some lines in story to make the ______.
A) story longer
B) story difficult to read
C) story easier to read
D) story fun to read
  • 10. Which sentence best tells about the mosquito?
A) She still whines in people's ears.
B) She causes trouble on purpose.
C) She tries to do good for others.
D) She is very brave.
  • 11. At the end of the story, what does KPAO! stand for?
A) the sound of someone shouting
B) a word meaning "yes"
C) the sound of a mosquito buzzing
D) the sound of someone slapping at a mosquito
  • 12. "Coyote Places the Stars" and "Why Mosquitoes Buzz in People's Ears" are similar because both stories _________.
A) are about real animals and are factual
B) are like a science textbook
C) have animal characters and explain about something in nature
D) are humorous and have nonsense verses
Students who took this test also took :

Answer Key

1.D   2.B   3.D   4.A   5.B   6.D   7.C   8.C   9.D   10.A   11.D   12.C  

Created with That Quiz — the math test generation site with resources for other subject areas.