Boom Town Comprehension
  • 1. Many people traveled in a _______________ during Old West times.
A) skillet
B) settle
C) stagecoach
D) landmark
  • 2. On our trip to New York, we visited the Statue of Liberty, a famous _____________.
A) boom town
B) landmark
C) stagecoach
D) skillet
  • 3. Every day, the ___________ took their tools and went off to the gold mines.
A) landmark
B) settle
C) boom town
D) miners
  • 4. In the Old West, a settlement often turned into a _____________.
A) boom town
B) skillet
C) stagecoach
D) settle
  • 5. The miners collected a pan full of gold ___________.
A) nuggets
B) landmark
C) skillet
D) settle
  • 6. Uncle Jim makes pancakes in a ____________.
A) skillet
B) landmark
C) settle
D) nuggets
  • 7. The Browns want to _________ in a place where there are good schools.
A) boom town
B) settle
C) stagecoach
D) landmark
  • 8. This selection takes place long ago in _______.
A) gold fields
B) California
C) St. Joe
D) Oregon
  • 9. Pa has brought his family out west because he thinks he'll _____.
A) learn to read
B) strike it rich
C) work all day without pay
D) make his wife happy
  • 10. Who is telling the story?
A) Ma
B) Pa
C) Baby Betsy
D) Amanda
  • 11. In the selection, the phrase "Once in a while a crow flew by" shows how _____ life was.
A) happy
B) funny
C) boring
D) beautiful
  • 12. Because Pa lives in the gold fields during the week, he ______.
A) can't find pans for Amanda
B) picks apples for pies
C) makes crusts for the pies
D) helps Amanda's pie business get started
  • 13. Ma said it was unlikely that Amanda could make pie because ______.
A) there were no pie pans and there was no oven
B) Amanda was poor at baking pies
C) there wasn't enough flour for a pie crust
D) the boys would make fun of her
  • 14. Amanda was ________ about baking pies.
A) persistent
B) angry
C) foolish
D) grateful
  • 15. The main reason Amanda was successful at baking her first pie was that ______.
A) her brothers finally decided to help
B) Pa came home to encourage her
C) Ma ended up making it for her
D) she learned to solver her problem a different way
  • 16. Pa came home with money on Saturday night because he had _______.
A) struck gold
B) traded his horse
C) sold Amanda's pie
D) landed another job
  • 17. Many of the miners decide that ______.
A) mining for gold is an easy way to get rich
B) living apart from your family is too hard
C) it is easier to get rich doing something else
D) only young miners strike it rich
  • 18. The main purpose of this story is to show how a ______.
A) brother and sister can get along
B) town gets its start
C) little girl learns to bake
D) family strikes it rich
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.B   3.D   4.A   5.A   6.A   7.B   8.B   9.B   10.D   11.C   12.D   13.A   14.A   15.D   16.C   17.C   18.B  

Created with That Quiz — a math test site for students of all grade levels.