All About Soil
  • 1. How does soil conservation work?
A) Soil conservation does not work. Humans cannot prevent erosion
B) The roots of plants hold the soil in place, so it won't erode away.
  • 2. The video mentioned the following types of soil, except __________.
A) sand
B) loam
C) clay
D) corn
  • 3. The way soil looks or feels is called ____________.
A) dirt
B) soil properties
C) soil facts
D) grains of rock
  • 4. Plants do not grow well in what type of soil?
A) loam
B) sand
C) humus
D) clay
  • 5. _____________ is made up of dead plants and animals.
A) Sand
B) Clay
C) Humus
D) Loam
  • 6. The top layer of soil with leaves, twigs, and decaying matter is the ___________.
A) bedrock
B) subsoil
C) topsoil
  • 7. Which of the following is NOT true about clay?
A) It can be used in gardens as a fertilizer.
B) It comes in many different colors.
C) It holds water well.
D) It is not a good soil to grow plants in.
  • 8. According to the video, which of the following is a great soil to use for most crops?
A) loam
B) sand
C) clay
D) humus
  • 9. Which of the following is not true about humus?
A) helps to fertilize soil
B) plants cannot grow in it
C) is light in texture
D) has dark color
  • 10. Mud pies are made best with what type of soil?
A) loam
B) humus
C) clay
D) sand
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.D   3.B   4.B   5.C   6.C   7.A   8.A   9.B   10.A  

Created with That Quiz — a math test site for students of all grade levels.