sun-earth-moon
  • 1. Where is Earth's circumference greatest?
A) axis
B) equator
C) mantle
D) poles
  • 2. How long does it take for the Moon to revolve once around Earth?
A) 27.3 hours
B) 24 hours
C) 365 days
D) 27.3 days
  • 3. What is it called when the lighted protion of the Moon appears to get larger?
A) waxing
B) crescent shaped
C) rotating
D) waning
  • 4. What caused the Sun to appear to rise and set?
A) Earth's eliptical orbit
B) Earth's revolution
C) Earth's rotation
D) Sun's revolution
  • 5. During an equinox, the Sun is directly over what part of Earth?
A) northern hemisphere
B) poles
C) equator
D) southern hemisphere
  • 6. Earth is a(n) _?_, which is a round, three-dimensional object.
A) sphere
B) cylinder
C) cone
D) ellipse
  • 7. In the northern hemisphere, the _?_ occurs on June 21 or 22.
A) summer solstice
B) fall equinox
C) winter solstice
D) spring equinox
  • 8. When all of the Moon's surface that faces Earth is lit up, it is a
A) new moon
B) full moon
C) third quarter moon
D) first quarter moon
  • 9. The imaginary line around which the line around which the Earth spins is called its _?_.
A) axis
B) prime meridian
C) International Date Line
D) equator
  • 10. The yearly orbit of Earth around the Sun is called its _?_.
A) rotation
B) revolution
C) ellipse
D) tilt
  • 11. The phase of the moon that directly precedes the New Moon is the _?_.
A) waning crescent
B) third quarter
C) waxing crescent
D) first quarter
  • 12. The diagram represents the changing appearances of the Moon as seen from Earth. These are called Moon _?_.
A) phases
B) solstices
C) eclipses
D) ellipses
  • 13. This picture represents a _?_ moon.
A) new
B) full
C) waning gibbous
D) waxing gibbous
  • 14. This picture represents a _?_ moon.
A) waning crescent
B) new
C) third quarter
D) waxing crescent
  • 15. About how long does it take the Moon to complete the cycle shown above?
A) one day
B) one year
C) one month
D) one hour
  • 16. Which phase of the Moon shown above does not reflect any sunlight toward Earth?
A) 3
B) 4
C) 1
D) 2
  • 17. If a full moon occurs on October 1st, then what phase will occur on or around October 14th?
A) 1
B) 3
C) 5
D) 2
  • 18. Which of the above phases is the first quarter?
A) 5
B) 4
C) 2
D) 1
  • 19. Which of the above phases is the third quarter?
A) 2
B) 5
C) 3
D) 4
  • 20. Which of the above phases is a new moon?
A) 3
B) 2
C) 4
D) 1
  • 21. Which of the above phases is a full moon?
A) 3
B) 5
C) 2
D) 4
  • 22. The imaginary line around which the Earth spins is the _?_.
A) axis
B) prime meridian
C) eclipse
D) ellipse
  • 23. What causes the Moon to "shine"?
A) The Moon generates its own light
B) reflected light from the Sun
C) Stars make the Moon shine
D) The Moon reflects light from satellites
  • 24. The Earth _?_ around the Sun.
A) spins
B) rolls
C) revolves
D) rotates
  • 25. The Earth _?_ on its axis.
A) rotates
B) rolls
C) revolves
  • 26. If the third (last) quarter occurs on August 6th, then a waning crescent will occur most likely on...
A) September 1st
B) August 15th
C) August 12th
D) August 9th
  • 27. The numbers in the diagram represent 4 positions of the moon in its orbit around earth. At which position would the moon appear as a full moon to a person on earth?
A) 3
B) 2
C) 1
D) 4
  • 28. What does the model in this illustration show?
A) summer
B) winter
C) full moon
D) quarter moon
  • 29. At what position is the Northern hemisphere experiencing winter?
A) between B & C
B) between A & B
C) between C & D
D) between A & D
  • 30. At what position is the longest day of the year in the Northern hemisphere?
A) D
B) B
C) A
D) C
  • 31. n which season does the tilt of Earth allow an area to receive the most light?
A) summer
B) fall
C) spring
D) winter
  • 32. At what position would October 24th be located? (in the Northern hemisphere)
A) between C & D
B) Between A & B
C) between B & C
D) between A & D
  • 33. At what position is it Winter in the Southern hemisphere?
A) Between A & B
B) Between A & D
C) between C & D
D) between B & C
  • 34. At what position is the fall equinox (in the Northern hemisphere)?
A) D
B) A
C) B
D) C
  • 35. What is the most important reason for the seasons?
A) the rotation of the earth
B) the revolution of the earth
C) The earth's tilt on its axis on its
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.D   3.A   4.C   5.C   6.A   7.A   8.B   9.A   10.B   11.A   12.A   13.C   14.D   15.C   16.A   17.B   18.B   19.A   20.A   21.B   22.A   23.B   24.C   25.A   26.D   27.A   28.C   29.C   30.C   31.A   32.C   33.C   34.C   35.C  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.