How to Babysit an Orangutan
  • 1. What island is the orangutan orphanage located?
A) Borneo
B) Sumatra
C) Samoa
D) Hawaii
  • 2. What kind of place is Camp Leakey?
A) a camp for kids
B) a camp for orphaned orangutans
C) a camp for adult orangutans
D) a camp for adults
  • 3. Why do the baby orangutans in this selection need babysitters?
A) because they are sick and hungry
B) because they cannot survive without their mothers
C) because they are rare animals
D) because their mothers are being trained for circuses
  • 4. When does a babysitter's job end?
A) when the orangutan learns to feed itself
B) when the ape can go off to live alone in the rain forest
C) when the natural mother returns
D) when the babysitter is tired and wants to go home
  • 5. Animal dealershttp://www.thatquiz.org/tq/teacher.html are a danger to mother and baby orangutans for all of the following reasons EXCEPT ____________________.
A) many baby orangutans do not survive the trip to a zoo or circus
B) they kill the mothers to get the babies
C) they want to cuddle the baby orangutans
D) mother orangutans do not give up babies without a fight
  • 6. The babysitter wears a hat to protect herself from the rain. How might an orangutan protect itself in a similar situation?
A) roll under a log
B) hold a leaf over its head
C) find an umbrella
D) take cover in a hole
  • 7. How can you tell if orangutans are best friends?
A) They build nests in the same trees.
B) One becomes the leader of the others.
C) Three or four hang around together.
D) They snatch each other's food.
  • 8. How long does it take baby orangutans to learn to live on their own?
A) several weeks
B) twenty years
C) six months
D) seven or eight years
  • 9. Baby orangutans eat ________________.
A) fruit, plants, and bugs
B) fruit juice, hamburgers, and mashed potatoes
C) vegetables, sandwiches, and apple juice
D) pancakes, syrup, and fried eggs
  • 10. Why is bath time for the orangutans no fun for the babysitters?
A) The apes throw water at the babysitters
B) The apes don't like to get wet and will scream and bite.
C) The apes love to bathe and won't get out of the water
D) The babysitters don't like the kind of soap they have to use.
  • 11. What is a sign that a baby orangutan is ready to go off on its own?
A) It is old enough to sleep alone in the forest.
B) It had learned to eat bananas.
C) It can hang upside down from a tree.
D) It can leave its family and best friends.
  • 12. How are the orangutans' nests different from the nests of the other great apes?
A) Orangutans always build their nest on the ground.
B) Orangutans don't build nests
C) Orangutans build a roof on top of their nests to keep out rain.
D) They steal a nest from another orangutan
  • 13. Orangutan females only give birth about once every _______________.
A) 6 years
B) 3 years
C) 1 year
D) 8 years
  • 14. Orang Hutan means ______________.
A) Monkey Man
B) Silly Monkey
C) Person of the Forest
D) Orange Forest
  • 15. All of the following apes are considered great apes EXCEPT _________________.
A) spider monkey
B) chimpanzee
C) orangutan
D) bonabo
  • 16. Do you think you would like to babysit an orangutan? Why or why not? Please be sure to use details from the story to explain your answer.
Students who took this test also took :

Answer Key

1.A   2.B   3.B   4.B   5.C   6.B   7.C   8.D   9.A   10.B   11.A   12.C   13.D   14.C   15.A   16.   

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.