Series and Parallel Circuits
Contributed by: Barnard

  • 1. How many light bulbs are in the diagram?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 1
  • 2. What kind of circuit is shown above?
A) square
B) parallel
C) concave
D) series
  • 3. How many batteries are in the diagram?
A) 2
B) 3
C) 0
D) 1
  • 4. What kind of circuit is shown above?
A) convex
B) parallel
C) series
D) rectangle
  • 5. The diagram shows a switch that's________.
A) broken
B) closed
C) loose
D) open
  • 6. The photo shows a symbol of what object?
A) a wire
B) a switch
C) a car
D) a battery
  • 7. A device able to supply electrical energy is a ________.
A) microwave
B) conductor
C) battery
D) nonconductor
  • 8. The pathway for electrical current is called a _______.
A) circuit
B) motor
C) highway
D) cloud
  • 9. When the electrical current CANNOT flow, the circuit is _______.
A) broken
B) open
C) closed
D) loose
  • 10. The positve (+) and negative (-) ends of the battery are called ______.
A) battery sides
B) circuit diagram
C) battery knobs
D) battery terminals
  • 11. A circuit that has only one electric flow is _________.
A) parallel circuit
B) battery circuit
C) series circuit
D) paper circuit
  • 12. The unit that measures a battery's strength is called ________.
A) conductor
B) current
C) circuit
D) volt
  • 13. A device that opens and closes a circuit is a __________.
A) conductor
B) switch
C) volt
D) electrical current
  • 14. Objects that allow electrical current to flow are called ______.
A) batteries
B) nonconductors
C) circuits
D) conductors
  • 15. Objects that DO NOT allow electrical current to flow are called ______.
A) batteries
B) circuits
C) nonconductors
D) conductors
  • 16. Which parts of the pencil are conductors?
A) The wood and eraser
B) The metal and point
C) The eraser and point
D) The wood and metal
  • 17. Which activity did we compare the brightness of the light bulb?
A) Paper-Clip Switch
B) Series and Parallel Circuits
C) Simple Circuits
D) Solid Conductors
  • 18. Which activity did we discover what objects are conductors and what objects are nonconductors?
A) Solid Conductors
B) Series and Parallel Circuits
C) Simple Circuits
D) Paper-Clip Switch
  • 19. How many volts are in the batteries we have used?
A) 3v
B) 1.5v
C) 3
D) 1.5
  • 20. The series circuit with two batteries, gives how much voltage to a light bulb?
A) 3v
B) 1v
C) 1.5v
D) 2v
Students who took this test also took :
Homophones (Fourth Grade)
Place value- expanded, written, numerical
Landforms, resources, energy review

Answer Key

1.B   2.D   3.D   4.B   5.D   6.D   7.C   8.A   9.B   10.D   11.C   12.D   13.B   14.D   15.C   16.B   17.B   18.A   19.B   20.A  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.