Figurative Language Examples
Contributed by: Hunter

  • 1. I was so hungry that I even ate the plate. What type of figurative language is used in this sentence?
A) hyperbole
B) simile
C) metaphor
D) personification
  • 2. My father was the sun and the moon to me. What type of figurative language is used in this sentence?
A) metaphor
B) hyperbole
C) simile
D) personification
  • 3. The rain seemed like an old friend who had finally found us. What type of figurative language is used in this sentence?
A) simile
B) onomatopoeia
C) metaphor
D) personification
  • 4. "Smash", when the cup fell off the table. What type of figurative language is used in this sentence?
A) hyperbole
B) personification
C) onomatopoeia
D) metaphor
  • 5. He was a library of information about baseball. What type of figurative language is used in this sentence?
A) hyperbole
B) metaphor
C) personification
D) simile
  • 6. The curtain was waving to everyone every time the wind blew through the open window. What type of figurative language is used in this sentence?
A) metaphor
B) onomatopoeia
C) personification
D) hyperbole
  • 7. The tree shook its branches angrily. What type of figurative language is being used in this sentence?
A) personification
B) onomatopoeia
C) hyperbole
D) metaphor
  • 8. Drip, Drop, Drip, Drop went the rain drops falling on the roof of the house. What type of figurative language is used in this sentence?
A) onomatopoeia
B) personification
C) alliteration
D) metaphor
  • 9. Her head was so full of ideas that it was ready to burst wide open. What type of figurative language is used in this sentence?
A) metaphor
B) personification
C) hyperbole
D) alliteration
  • 10. The baby was like an octopus, grabbing for everything in sight. What type of figurative language is used in this sentence?
A) personification
B) simile
C) hyperbole
D) metaphor
  • 11. That movie took my breath away. What type of figurative language is usede in this sentence?
A) metaphor
B) alliteration
C) personification
D) idiom
  • 12. Leslie said that she was in the dark about what's going on. What type of figurative language is used in this sentence?
A) personification
B) idiom
C) alliteration
D) metaphor
  • 13. Teddy tiger tried tying teepees together. What type of figurative language is this sentence?
A) onomatopoeia
B) idiom
C) hyperbole
D) alliteration
  • 14. Silly sally sang a silly summer song. What type of figurative language is this sentence?
A) alliteration
B) hyperbole
C) onomatopoeia
D) idiom
  • 15. I like pancakes so much I could eat a million of them. What type of figurative language is used in this sentence?
A) idiom
B) personification
C) alliteration
D) hyperbole
Students who took this test also took :
Common errors #4 and #20
Present tense: choose the best option!
fragments (fr)

Answer Key

1.A   2.A   3.A   4.C   5.B   6.C   7.A   8.A   9.C   10.B   11.D   12.B   13.D   14.A   15.D  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.