The Odyssey, Part I
Contributed by: Caves

  • 1. Which of the following do the men NOT do on the island of Ismarus?
A) slaughter the cattle
B) forget about their home
C) plunder their goods
D) enslave the women
  • 2. Why does Odysseus think that they were defeated by the Cicones?
A) the Cicones were angry at them for plundering their island
B) they were not in Zeus' favor
C) they were tired and hungry after traveling
D) they weren't as strong
  • 3. What is Odysseus feeling while being held captive by Calypso?
A) anger at his crew for wanting to stay
B) relaxation from being worry-free
C) nothing
D) longings for home
  • 4. In the beginning of "The Lotus Eaters," what keeps Odysseus from reaching home?
A) a sea monster
B) his crew
C) the East, North, and South winds
D) the current in the ocean
  • 5. What happens to the crew members who eat the lotus?
A) they turn into swine
B) they die
C) they kill themselves
D) the forget about home
  • 6. What type of figurative language is used in the description of dawn coming "with ringlets shining"?
A) personification
B) imagery
C) hyperbole
D) metaphor
  • 7. Why does Odysseus not kill Polyphemus when he first gets the opportunity to do so?
A) He knew he would feel guilty.
B) Polyphemus was sleeping.
C) He was afraid of Polyphemus' power.
D) They needed Polyphemus to move the boulder.
  • 8. What does Odysseus do to escape from Polyphemus?
A) He tied himself to the belly of a sheep.
B) All of these.
C) He exited the cave with the rams.
D) He stabbed him in the eye.
  • 9. What lessons could people today learn from the Cyclops episode?
A) Take responsibility for your actions.
B) Tell others about your accomplishments.
C) Think before you act.
D) Don't get trapped in a cave with a monster.
  • 10. Insidious means:
A) finished quickly
B) holds dear
C) in a sad and lonely state
D) characterized by treachery
  • 11. What does the ghost of Elpenor request of Odysseus?
A) that he pray to Zeus
B) that Odysseus bury him
C) that he leave the cattle alone
D) that he go home
  • 12. What does Tiresias foretell?
A) All of these
B) They will encounter the cattle of Helios.
C) Poseidon will seek revenge for stabbing Polyphemus.
D) If the cattle are harmed, Odysseus' crew will be destroyed.
  • 13. How did Odysseus react upon the sight of his mother?
A) He openly grieves.
B) He hugs her.
C) He doesn't look at her.
D) He shakes her hand.
  • 14. What does Odysseus' crew do to him so that he can resist the Sirens' song?
A) They tie him up.
B) They put beeswax over their ears.
C) They send him to bed.
D) They send him under the deck.
  • 15. A squall washed the ship ashore. What does squall mean?
A) a violent storm
B) goods taken by force
C) a strong wind
D) enormous
  • 16. What does Odysseus use to protect his crew from the Sirens' song?
A) earplugs
B) prayer
C) rope
D) beeswax
  • 17. Scylla is a:
A) a whirlpool in the ocean
B) a beautiful singing nymph
C) a powerful sorceress
D) monster made of gray rock
  • 18. How many of Odysseus' men does Scylla kill?
A) 6
B) none
C) all of them
D) 8
  • 19. Which saying best describes the episode of Scylla and Charybdis?
A) "Keep your friends close, but your enemies closer."
B) "Caught between a rock and a hard place."
C) "Don't put your foot in your mouth."
D) "Don't let the cat out of the bag."
  • 20. Left in a sad and lonely state is:
A) mammoth
B) dispatched
C) bereft
D) cherishes
  • 21. According to Eurylochus, which type of death is the worst?
A) drowning
B) burning
C) being eaten alive
D) starvation
  • 22. Which god becomes angry at Odysseus and his crew for destroying his cattle?
A) Polyphemus
B) Helios
C) Zeus
D) Poseidon
  • 23. How does Odysseus manage to escape Charybdis?
A) none of these
B) by building a boat
C) by praying to Zeus
D) by clinging to a fig tree
  • 24. Who is the most powerful of the gods?
A) Athena
B) Poseidon
C) Agamemnon
D) Zeus
  • 25. Which of the following is an epithet in The Odyssey?
A) All of these
B) monster of gray rock
C) master of landways and seaways
D) dawn's rosy fingertips
  • 26. After turning Odysseus' men into swine, _______________ eventually gives Odysseus and his men valuable advice.
A) Calypso
B) Circe
C) Siren
D) Scylla
Students who took this test also took :
Romeo and Juliet (Act II)
Romeo and Juliet (Act IV)
Romeo and Juliet (Act V)

Answer Key

1.B   2.B   3.D   4.D   5.D   6.A   7.D   8.B   9.C   10.D   11.B   12.A   13.A   14.A   15.A   16.D   17.D   18.A   19.B   20.C   21.D   22.B   23.D   24.D   25.D   26.B  

Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.