Hatchet Chapters 5-8 Quiz
  • 1. Other than coins, a fingernail clipper a twenty dollar bill, paper, what did Brian have in his possession?
A) hatchet
B) rifle
C) matches
D) candy bar
  • 2. Brian was hungry and kept thinking about eating a
A) banana split
B) steak
C) pizza
D) hamburger
  • 3. What did Brian decide to do when he realized that it might be many days before he would be rescued?
A) make warm clothes from tree bark
B) try to catch fish for dinner
C) roll himself in a ball and cry
D) build a shelter
  • 4. Brian remembered watching a television show where air force pilots took a survival course. This helped him think about what he could eat. Brian decided there must be
A) worms
B) berries
C) lizards and fish
D) wild rice
  • 5. What did Brian keep in sight, so he would not get lost
A) the airplane
B) his shelter
C) his jacket
D) the lake
  • 6. Which statement from Hatchet is an opinion?
A) The trees were full of birds singing ahead of him in the sun.
B) When he was done or found berries, he thought, he would just turn around so the water was on his left and walk back until he came to the ridge and his shelter.
C) He looked up the lake shore, to the north.
D) He could not believe it was that easy. It was as if the birds had taken him right to the berries.
  • 7. What caused Brian to get sick?
A) He ate too many berries
B) he was sunburned
C) he had a lot pain in his leg
D) he had a cold
  • 8. Other than gut cherries, what else did Brian find to eat?
A) greens
B) raspberries
C) mushrooms
D) eggs
  • 9. Where did Brian see the bear?
A) in the woods
B) swimming in the lake
C) in his shelter
D) by the berry bushes
  • 10. What hurt Brian in the middle of the night?
A) a beaver
B) a porcupine
C) a bear
D) a snake
  • 11. What woke Brian up before the attack?
A) the scratching of the animal
B) the animal making noise
C) the movement of the animal
D) the animal's smell
  • 12. How will Brian make fire?
A) using a magnifying glass
B) using matches
C) rubbing two sticks together
D) making sparks with his hatchet
  • 13. Brian chipped his hatchet while
A) fighting a bear
B) catching fish
C) throwing it at a porcupine
D) making a spear
  • 14. Based on Chapter 8, one can conclude that
A) Brian will be able to make a fire
B) Brian will sleep more soundly from now on
C) Brian will find a new shelter
D) Brian will find a new berry patch
Students who took this test also took :

Answer Key

1.A   2.D   3.D   4.B   5.D   6.D   7.A   8.B   9.D   10.B   11.D   12.D   13.C   14.A  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.