Romeo & Juliet (Act I)
Contributed by: Caves

  • 1. Where is the setting of Romeo and Juliet in Act 1?
A) Verona
B) Italy
C) Greece
D) Spain
  • 2. What two families are fighting?
A) Sampson and Gregory
B) Abram and Tybalt
C) Benvolio and Bathasar
D) Capulet and Montague
  • 3. Why is Romeo sad?
A) Romeo hates his mother and father.
B) Romeo wishes he were married.
C) Romeo misses his cousin.
D) Romeo loves someone who doesn't share his affection (love).
  • 4. What relation is Tybalt to Lord Capulet?
A) He is his nephew.
B) He is his brother.
C) He is his father.
D) He is his cousin.
  • 5. At the end of scene 1, what does Benvolio promise to Romero?
A) help him forget Rosaline
B) take him to Greece
C) bring his dinner
D) sing to Juliet
  • 6. Who breaks up the fight between the servants?
A) Benvolio
B) Tybalt
C) Romeo
D) Prince Escalus
  • 7. Nuptial means:
A) arranged
B) related to marriage
C) new
D) rowdy or loud
  • 8. Who is hosting the masquerade?
A) Tybalt
B) Montague Family
C) Romeo
D) Capulet Family
  • 9. Who does Lord and Lady Capulet encourage Juliet to love?
A) Romeo
B) Sampson
C) Paris
D) Tybalt
  • 10. How does Romeo learn of the party?
A) overheard conversation
B) invited by Juliet
C) talks to his father
D) reads the invitation the servant brought
  • 11. Who provides an example of foils?
A) Romeo and Juliet
B) Lord Montague and Lord Capulet
C) Tybalt and Benvolio
D) Sampson and Gregory
  • 12. Who does Romeo love in the beginning of Act 1?
A) The Nurse
B) Rosaline
C) Juliet
D) Lady Montague
  • 13. Which of the following is not a conflict in the play?
A) Romeo vs. himself
B) Juliet vs. Rosaline
C) Montague vs. Capulet
D) Romeo vs. Tybalt
  • 14. The speech Romeo makes when he first sees Juliet is an example of a/an:
A) aside
B) couplet
C) pun
D) foreshadowing
  • 15. The prince appeared and settled the boisterous crowd. Boisterous means:
A) quite
B) anxious
C) rowdy
D) cheerful
  • 16. Romeo's "untimely death" speech at the end of Act I, Scene IV is an example of which literary term?
A) pun
B) epithet
C) couplet
D) foreshadowing
  • 17. "Love is a smoke raised with the fume of sighs." This sentence is an example of which of the following?
A) simile
B) metaphor
C) couplet
D) aside
  • 18. How old is Juliet?
A) 14
B) 13
C) 16
D) 12
  • 19. Why did Romeo want to attend the Capulet party?
A) to see Rosaline
B) to fight Tybalt
C) to see Juliet
D) to sing and dance
  • 20. How does Tybalt recognize Romeo at the party?
A) someone tells him
B) by his voice
C) by his face
D) Romeo confronts him
Students who took this test also took :
Romeo and Juliet (Act II)
Romeo and Juliet (Act IV)
Romeo and Juliet (Act V)

Answer Key

1.A   2.D   3.D   4.D   5.A   6.A   7.B   8.D   9.C   10.D   11.C   12.B   13.B   14.A   15.C   16.D   17.B   18.B   19.A   20.B  

Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.