Pocahontas and the Strangers 2
Contributed by: Rogers

  • 1. What tradition normally took place when a king was crowned?
A) People did not work on that day.
B) A song was sung by the people.
C) Guns were fired.
D) A feast was held in the middle of the town.
  • 2. What was one of the gifts that Captain Newport gave to Chief Powhatan?
A) a wooden bed
B) an umbrella
C) a picture of the London Bridge
D) a glass vase
  • 3. What gift did Chief Powhatan give to Captain Newport?
A) an old, worn fur cloak
B) a tobacco pipe
C) a deer skin blanket
D) a shell necklace
  • 4. What did it mean when women and children went to the "hiding place"?
A) War was to begin.
B) Winter was coming.
C) A suprise festival was taking place.
D) A secret wedding was to occur.
  • 5. What did Pocahontas do once she overheard that her father was planning to kill John Smith?
A) She went in the night to warn John Smith with the news.
B) She and Hapsis planned to rescue him.
C) She went to Nantaquas to ask for advice.
D) She cried and asked her father to let her and John Smith get married.
  • 6. What news did Tom Savage bring Pocahontas about John Smith?
A) He had been given a new job as Governor in France.
B) He had been taken away to a nearby village.
C) He had been killed in a gun explosion.
D) He had been attacked by a bear.
  • 7. What item did Tassana probably get from Captain Argall for persuading Pocahontas to go on board the ship?
A) a gold mirror
B) a copper kettle
C) a beaded hair comb
D) a silver chain
  • 8. Why was Pocahontas taken as a prisoner by Captain Argall?
A) The English wanted to get back their men and guns that had been stolen by the natives.
B) They were angry at her for her kindness only to John Smith.
C) She was an Indian princess.
D) She had not helped them find any gold.
  • 9. What did it mean to everyone when they heard the bells ringing?
A) It was time for church.
B) A wedding was to take place.
C) A visitor had entered their settlement.
D) The workday was to begin.
  • 10. What new English name was Pocahontas given?
A) Rebecca
B) Emma
C) Elizabeth
D) Mary
  • 11. What gift was she given by John Rolfe?
A) a wooden chain
B) copper earrings
C) a music box
D) a shell necklace
  • 12. Who did Pocahontas eventually marry?
A) John Rolfe
B) Captain Newport
C) Governor Gates
D) John Smith
  • 13. What crop was planted by John Rolfe that the English had not tried to grow before?
A) barley
B) tobacco
C) rice
D) wheat
  • 14. What was the name given to Pocahontas's baby?
A) Robert
B) Benjamin
C) William
D) Thomas
  • 15. What was the weather quite often like in London?
A) hot and sunny
B) humid and dry
C) gray and rainy
D) bright and snowy
  • 16. What animal did Pocahontas's son see and pretend to be that caused such great excitement?
A) an elephant
B) a pig
C) a horse
D) a cat
  • 17. What royalty did Pocahontas meet when she went to the palace?
A) Princess Isabella and Prince Edward
B) Queen Anne and King James
C) Duchess Maria and Duke Malcolm
D) Lady Elizabeth and Lord Earl
  • 18. What did Pocahontas do when John Smith came to see her?
A) ran to her bedroom
B) invited him in for tea
C) smiled brightly and laughed with excitement
D) went to him and hugged him
  • 19. Pocahontas became very sick. Which of the following symptoms did she have with her illness?
A) a broken ankle
B) an ache in her side
C) pains in her stomach
D) a high fever
  • 20. If the English came to her village in 1607 and she had seen eleven summers, how old was Pocahontas when she died if the New Year was 1617?
A) 34 years old
B) 21 years old
C) 59 years old
D) 42 years old
Students who took this test also took :
State Capitals
Pocahontas Comprehension Test 1
(ela) parts of speech (id)

Answer Key

1.C   2.A   3.A   4.A   5.A   6.C   7.B   8.A   9.A   10.A   11.A   12.A   13.B   14.D   15.C   16.C   17.B   18.A   19.D   20.B  

Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.