Quiz 1 Reproduction and Development Quiz, Feb. 25
Contributed by: Alvarado

  • 1. The ovaries of the female reproductive system produce hormones and _______________.
A) eggs
B) sperm
C) estrogens
D) cilia
  • 2. An embryo develops inside the ___________________.
A) ovary
B) vagina
C) uterus
D) cervix
  • 3. The vagina is the passageway through which a baby moves during ____________________ .
A) birth
B) menstruation
C) fertilization
D) contraception
  • 4. The ______________________ are the organs of the male reproductive system.
A) steroids
B) epididymis
C) ovaries
D) testes
  • 5. The testes produce hormones and ______________________.
A) eggs
B) estrogen
C) testosterone
D) sperm
  • 6. In males, both urine and sperm leave the body through the _____________________.
A) vas deferens
B) urethra
C) epididymis
D) cowper's gland
  • 7. The _______________________ cycle is a series of changes in the female reproductive system that occur about once a month.
A) reproductive
B) dizygomatic
C) tri-weekly
D) menstrual
  • 8. During ______________________, a mature egg leaves an ovary and travels to the oviduct.
A) menstruation
B) fertilization
C) ovarization
D) ovulation
  • 9. The process by which blood and tissue lining leave the uterus is called _______________________.
A) ovulation
B) menestration
C) ovarization
D) menstruation
  • 10. Fertilization occurs when a sperm cell and an egg cell meet and their ____________________ combine.
A) semen
B) proteins
C) ribosomes
D) nuclei
  • 11. An egg can be fertilized only after ovulation and only by _____________________.
A) one two-tailed sperm
B) one fast sperm
C) one healthy sperm
D) one super sperm
  • 12. The new cell produced by fertilization is called a ___________________.
A) zygote
B) clone
C) spermatic cell
D) ovum
  • 13. A human zygote has _______________ chromosomes in its nucleus. It goes through several cell divisions while traveling to the uterus.
A) 8
B) 23
C) 48
D) 46
  • 14. An embryo is a hollow ball of cells attached to the wall of the _______________________.
A) placenta
B) umbilical cord
C) vagina
D) uterus
  • 15. I like Science class _______________.
A) a lot
B) sometimes
C) rarely
D) a little bit
  • 16. An embryo receives nourishment and rids itself of wastes through the _______________________.
A) uterus
B) umbilical cord
C) placenta
D) vagina
  • 17. The umbilical cord connects an embryo to the __________________________.
A) uterus
B) vagina
C) oviduct
D) placenta
  • 18. The amnion (amniotic sac) cushions and protects the developing _______________________.
A) embryo
B) ovum
C) sperm
D) clone
  • 19. Birth takes place in three _______________________: labor, delivery, and afterbirth.
A) stages
B) sections
C) processes
D) steps
  • 20. Birth usually occurs after _____________________ of development.
A) 9 stages
B) 9 months
C) 9 weeks
D) 9 steps
  • 21. The stages of development in _____________________ are called the human life cycle.
A) mammalian
B) pregnant women
C) humans
D) humanid
  • 22. During _______________________, a person goes through a period of rapid physical change.
A) adolescence
B) childhood
C) adulthood
D) infancy
  • 23. _________________________ is the stage at which the physical growth of the body is complete.
A) Adolescence
B) Adulthood
C) Later Years
D) Childhood
  • 24. Sexual reproduction involves the following processes: A. Differentiation, B. Fertilization, C. Gamete production, and D. Mitosis. Which sequence represents the order in which these processes occur?
A) A → B → C → D
B) C → B → D → A
C) D → B → C → A
D) B → A → C → D
  • 25. A dogfish shark contains 24 chromosomes in each of its muscle cells. How many chromosomes are normally found in each of its gametes?
A) 6
B) 26
C) 12
D) 48
  • 26. Which structure is correctly paired with its function?
A) ovary — provides a place for the internal development of the embryo
B) placenta — allows nutrients to diffuse from the mother to the embryo
C) uterus — produces testosterone used in egg production
D) testis — produces nutrients for the offspring
  • 27. Which situation would most likely produce a gene mutation in a squirrel?
A) The squirrel is exposed to radiation for several days.
B) The squirrel stops using its claws for digging.
C) The weather becomes wetter for a short period of time.
D) Oak trees gradually become less common.
  • 28. Which statement best describes the relationship between the blood of a human fetus and the blood of the mother?
A) Their blood systems are separate and no materials are exchanged.
B) Their blood systems are separate only at certain times in development and connected at other times.
C) Their blood systems are separate, but certain materials pass from one to the other.
D) The blood flows directly from the mother into the fetus.
  • 29. Thousands of genetically identical trees have been discovered growing in a remote, undisturbed mountain area in Colorado. These trees are most likely the result of
A) biotechnology
B) genetic engineering
C) meiotic cell division
D) asexual reproduction
  • 30. The film "The Island" centers around the ethical rights of ________________________.
A) scientists
B) cloned humans
C) normal humans
D) enslaved humans
  • 31. A large number of sperm cells are produced by males every day. This large number of sperm cells increases the chance that
A) several sperm cells will unite with an egg so the fertilized egg will develop properly.
B) enough sperm cells will be present to transport the egg from where it is produced to where it develops into a fetus.
C) some of the sperm cells will survive to reach the egg.
D) at least one sperm cell will be reached when the eggs swim toward the sperm cells in the ovary.
  • 32. The rate of sperm production is human males is said to be ____________________________.
A) 250 per second
B) 1,250 per second
C) 2,500 per second
D) 1,000 per second
  • 33. Which hormone does not directly regulate human reproductive cycles?
A) estrogen
B) testosterone
C) progesterone
D) insulin
  • 34. Which sequence represents the order of some events in human development?
A) fetus → tissues → zygote → egg
B) sperm → zygote → organs → tissues
C) zygote → tissues → organs → fetus
D) zygote → sperm → tissues → egg
  • 35. Although all of the cells of a human develop from one fertilized egg, the human is born with many different types of cells. Which statement best explains this observation?
A) Developing cells may express different parts of their identical genetic instructions.
B) Some cells develop before other cells.
C) Mutations occur during development as a result of environmental conditions.
D) All cells have different genetic material.
  • 36. Which process will increase variations that could be inherited?
A) synthesis of proteins
B) passive transport
C) recombination of genes in gametes
D) active transport
  • 37. The transfer of genes from parents to their offspring is known as: _________________________.
A) differentiation
B) evolution
C) heredity
D) immunity
  • 38. Which sequence represents the correct order of processes that result in the formation and development of an embryo?
A) fertilization → mitosis → meiosis
B) fertilization → meiosis → mitosis
C) mitosis → fertilization → meiosis
D) meiosis → fertilization → mitosis
  • 39. Which hormones most directly influence the uterus during pregnancy?
A) progesterone and estrogen
B) testosterone and insulin
C) progesterone and testosterone
D) estrogen and insulin
  • 40. Which statement describes one function of the placenta in mammals?
A) It contains fluid that protects the embryo from harm.
B) It removes waste products that are produced in the cells of the fetus.
C) It synthesizes food for the embryo.
D) It allows blood of the mother to mix with the blood of the fetus.
Students who took this test also took :
Basic fitness concepts grades 345
Personal development progress check

Answer Key

1.A   2.C   3.A   4.D   5.D   6.B   7.D   8.D   9.D   10.D   11.C   12.A   13.D   14.D   15.A   16.C   17.D   18.A   19.A   20.B   21.C   22.A   23.B   24.B   25.C   26.B   27.A   28.C   29.D   30.B   31.C   32.D   33.D   34.C   35.A   36.C   37.C   38.D   39.A   40.B  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.