The Nucleus of the Atom Quiz #3
Contributed by: Collins

  • 1. What is radiometric dating used for?
A) Is used determine the age of living organisms.
B) Two of the answers are correct.
C) Used to determine the age of non-living material.
D) Is used to determine once living materials.
  • 2. What radioactive isotope is used for determining the age of once living material up to the age of about 50,000 years.
A) 12C
B) 238U
C) 14C
D) 13C
  • 3. What is a decay chain?
A) Shows all the stable and unstable isotopes of the elements.
B) Shows the path of radioactive decay from stable isotope to unstable isotope.
C) None of the answers are correct.
D) Shows the path of radioactive decay from unstable isotope to stable isotope.
  • 4. Where does radon come from?
A) It is a naturally occuring isotope in the decay chain of 238U.
B) None of the answers are correct.
C) From the walls of basements.
D) From the atmosphere.
  • 5. Both nuclear fusion and nuclear fission give off tremendous quantities of energy because:
A) the electrons in oribit around the nucleus are released into space.
B) in both, different nuclei are formed.
C) the energy absorbed to form the new nucleus is very great.
D) both convert mass directly to energy.
  • 6. Nuclear fission is:
A) an atom gaining a proton.
B) an atom losing an electron.
C) two smaller atoms joining together to form a larger atom.
D) the splitting of an atom into smaller atoms.
  • 7. Nuclear fussion is:
A) an atom gaining a proton.
B) the splitting of an atom into smaller atoms.
C) two smaller atoms joining together to form a larger atom.
D) an atom losing an electron.
  • 8. Which statement is false about nuclear weapons?
A) The atomic bomb uses nuclear fission, while the hydrogen bomb uses nuclear fussion.
B) Both of the answers are false
C) The hydrogen bomb is more powerful than the atomic bomb.
D) Both of the answers are true.
  • 9. Which statement is true about nuclear power plants?
A) The don't use either nuclear fission or nuclear fussion.
B) They use nuclear fussion.
C) The use nuclear fission.
D) They use both nuclear fission and nuclear fussion.
  • 10. Which is the greatest nuclear power plant disaster in human history?
A) Hiroshima, Japan
B) Nagasaki, Japan
C) Chernobyl, Ukraine
D) Three-Mile Island, Harrisburg, Pennsylvaina
Answer Key

1.B   2.C   3.D   4.A   5.D   6.D   7.C   8.D   9.C   10.C  

Created with That Quiz — a math test site for students of all grade levels.