Earth's Resources Exam
Contributed by: Foster

  • 1. Which of the following is NOT an example of a natural resource?
A) oxygen
B) oil
C) water
D) computer
  • 2. Fuels are burned to produce -
A) food
B) energy
C) ice
D) plants
  • 3. Fossil fuels come from -
A) ice that melts
B) plants and animals that existed long ago
C) other planets in our solar system
D) electricity that creates oil, coal, and natural gas
  • 4. Which of the following is an example of a nonrenewable resource?
A) sunlight
B) apple
C) water
D) oil
  • 5. Fossil fuels are -
A) nonexistent
B) inexhaustible
C) renewable
D) nonrenewable
  • 6. What changed the remains of decaying plants and animals into fossil fuels?
A) ancient peoples
B) power plants
C) heat and pressure
D) ice and solar power
  • 7. Which of the following best describes fossil fuels?
A) They are limitless.
B) Coal and oil are renewable.
C) Once used up, there will be no more.
D) Fossil fuels come from the sun.
  • 8. Which of the following is a renewable resource?
A) coal
B) oil
C) gasoline
D) water
  • 9. Energy from the sun is called -
A) magnetic energy
B) solar energy
C) potential energy
D) chemical energy
  • 10. Which of the following best describes solar energy?
A) It is an inexhaustible resource.
B) It cannot be transformed into electrical energy.
C) It is a nonrenewable resource.
D) It is unusable.
  • 11. Resources that cannot be used up are called -
A) nonexistent
B) inexhaustible
C) renewable
D) nonrenewable
  • 12. Natural resources are -
A) forms of energy
B) unusable objects in the environment
C) technology created by man
D) materials in the environment that are useful to people
  • 13. Nonrenewable resources are
A) natural resources, such as fossil fuels, that will eventually be used up and can never be replaced
B) natural resources that are limitless
C) natural resources that have not yet been discovered
D) natural resources that humans can create
  • 14. Fuels are -
A) objects created after a fire
B) items found inside plants
C) materials burned for energy
D) nutrients that promote growth
  • 15. Renewable resources are -
A) natural resources that can be replaced over time
B) fossil fuels
C) limitless resources
D) resources produced in a factory
  • 16. Inexhaustible resources -
A) do not provide us with energy
B) will be used up in a few years
C) will never be used up
D) produce new fossil fuels
  • 17. The source of solar energy is the sun. This type of energy is virtually limitless. This type of energy is called -
A) nonrenewable
B) underdeveloped
C) renewable
D) inexhaustible
  • 18. Which of the following would take a short amount of time to be replaced?
A) natural gas
B) wood
C) coal
D) oil
  • 19. Which of the following is an example of a fossil fuel?
A) water
B) coal
C) lumber
D) solar energy
Students who took this test also took :
Matter review
Weather and climate exam
Energy unit pre-test

Answer Key

1.D   2.B   3.B   4.D   5.D   6.C   7.C   8.D   9.B   10.A   11.B   12.D   13.A   14.C   15.A   16.C   17.D   18.B   19.B  

Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.