Leah's Pony Comprehension
Contributed by: Moore

  • 1. This selection is most like ________.
A) a biography
B) an informational story
C) a historical fiction
D) personal narrative
  • 2. Leah gets her pony "the year the corn grew tall and straight" because ________.
A) Leah has to go to town on errands
B) Leah keeps asking for one
C) Papa needs a horse to round up the cattle
D) Papa earns good money from selling corn
  • 3. The year that the corn grew not taller than a man's thumb, things change in Leah's house because _________.
A) the family had no money
B) Leah can't keep the pony's coat shining
C) Papa is very sick
D) the nights are hot and dry
  • 4. The sky turns black some days because________.
A) it rains hard
B) dust fills the sky
C) flocks of birds fly over
D) clouds cover the sky
  • 5. Why does Mama make underwear for Leah out of flour sacks?
A) The material is soft.
B) The sacks are a pretty color.
C) Mama has no money to buy cloth.
D) there is no place to buy cloth.
  • 6. Papa borrows money from the bank to buy _______.
A) Leah's pony
B) a tractor
C) seeds
D) cattle
  • 7. Times are hard for farmers because ______.
A) all the farm animals get sick and die
B) the grasshoppers and the lack of rain have ruined their crops
C) the farmers can't afford to buy seed
D) the farm equipment breaks and can't be fixed
  • 8. What is the hardest thing for Papa to sell?
A) Mama's rooster
B) Leah's favorite calf
C) his pickup truck
D) the tractor
  • 9. Leah thinks Mr. B. might buy her pony because he ________.
A) has a lot of money
B) likes animals
C) once asked her if he could buy the pony
D) tells her the pony is the finest in the county
  • 10. Who is the man in the big hat?
A) Papa
B) Mr. B.
C) a neighbor
D) the auctioneer
  • 11. A penny auction occurs when people _______.
A) pay a penny to watch the auction
B) buy valuable things for small amounts of money
C) pay only a penny for each thing they buy
D) buy pennies for their coin collections
  • 12. Which word best tells about Leah's neighbors?
A) nosy
B) generous
C) careful
D) curious
  • 13. How does Leah plan to keep someone else from buying Papa's tractor?
  • 14. After Leah bids on the tractor for her dad, what do the neighbors do next?
Students who took this test also took :
Turtle bay comprehension
The talent show comprehension
Lon po po comprehension

Answer Key

1.C   2.D   3.A   4.B   5.C   6.C   7.B   8.D   9.D   10.D   11.B   12.B   13.    14.   

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.