Algebra 2 Final Exam
Contributed by: Banks

  • 1. Which statement is true?
A) √16 < 3
B) 3.16 ≥ 316/100
C) –π ≤ –4
D) 0.33 = 1/3
  • 2. Which shows 2.26 × 10-6 in standard form?
A) 0.000226
B) 22,600
C) 0.00000226
D) 2,260,000
  • 3. Simplify the expression: 8!/6!
A) 56
B) 4/3
C) 8
D) 16/9
  • 4. What is the nth term of the geometric sequence that begins 625, 125, 25, 5, … ?
A) 625 • (1/5)n-1
B) 625 • 5n-1
C) 5 • (5)n
D) 625 • (1/5)n
  • 5. The yearly snowfall in a town increased by 25% from one year to the next. If the town experienced 22 inches of snow the first year, what was the total snowfall during the second year?
A) 47 inches
B) 27.5 inches
C) 52.25 inches
D) 47.5 inches
  • 6. A cereal bowl is made in the shape of a half sphere. If the diameter of the bowl is 16 inches, what is the approximate surface area of the outside if the bowl? Use 3.14 for π.
A) 800 in.2
B) 200 in.2
C) 3,200 in.2
D) 400 in.2
  • 7. Air is pumped into a spherical balloon. What volume of air is required to increase the diameter of the balloon from 8 inches to 16 inches?
A) 597π in.3
B) 682π in.3
C) 85π in.3
D) 767π in.3
  • 8. Paul is making a flag in the shape of a right triangle. Which of the following could be the lengths of the sides?
A) 5 in, 12 in, 13 in
B) 11 in, 17 in, 22 in
C) 20 in, 24 in, 32 in
D) 3 in, 7 in, 10 in
  • 9. The figure shows a right triangle. Which shows sin x ?
A) 12/15
B) 9/15
C) 9/12
D) 15/9
  • 10. To get to McDonalds, Hank walks 650 meters east toward the highway, turns left, and walks 650 meters north on the highway. His path is shown below. What is the straight-line distance, d, from Hank’s house to McDonalds?
A) 1,300 meters
B) 650√2 meters
C) 4,225 meters
D) 650√3 meters
  • 11. Point N lies between points M and P on a line. If MN = a + 3, NP = 12, and MP = 2a + 6, what is the value of a?
A) 5
B) 9
C) 11/3
D) 7
  • 12. What is the sum of the interior angles of a 9-sided figure?
A) 1620°
B) 1440°
C) 1800°
D) 1260°
  • 13. What is the value of y?
A) 10
B) 12
C) 16
D) 7
  • 14. In the diagram, a plane intersects a cylinder. What is the shape of the cross section?
A) rectangle
B) oval
C) regular hexagon
D) circle
  • 15. Triangle PQR has vertices P(-4, 2), Q(2, -2), and R(0, -4). After a dilation with a scale factor of ½, what are the coordinates of P'Q'R"'"?
A) "P"(-2, 1), "Q"(1, -1), "R"(0, -2)
B) "P"(8, -4), "Q"(-4, 4), "R"(0, 8)
C) "P"(-8, 4), "Q"(4, -4), "R"(0, -8)
D) "P"(2, -1), "Q"(-1, 1), "R"(0, 2)
  • 16. The bar graph shows the number of pets kept in a pet store.
A) 40% of the pets are birds
B) 40% of the pets are fish
C) More than half of the pets are cats
D) 65% of the pets are dogs
  • 17. The list below shows the ages of the cars in a garage. 5, 2, 7, 12, 9, 6, 18, 4 What is the range of the ages?
A) 16
B) 7.875
C) 6.5
D) 63
  • 18. Cleo would like to conduct a survey to find the favorite type of music of the students in her high school. Which of the following is an unbiased sample?
A) a sample consisting of students in the marching band
B) a sample consisting of Cleo's friends
C) a sample consisting of every 10th student who enters the school at the start of a given d
D) a sample consisting of every 5th girl leaving the girl's locker room
  • 19. The table above shows the values of which function?
A) y = x - 2
B) y = 5x - 2
C) y = -4x + 3
D) y = 2x + 7
  • 20. Simplify the expression. 4 – 3 • 2x [(4x)2 – 5]
A) 24"x"3 - 30"x" + 4
B) -96"x"3 - 10"x" + 4
C) 8"x"3 - 10"x"
D) 14"x"2 - 4
  • 21. Evaluate the expression, when x = 4 and y = -9.
A) 2.5
B) 1.75
C) 1.25
D) 2.86
  • 22. Factor. x2 + 4x - 12
A) ("x" + 2)("x" - 6)
B) ("x" - 4)("x" + 3)
C) ("x" - 2)("x" + 6)
D) ("x" + 1)("x" - 12)
  • 23. What is the vertex of the parabola given by y = x2 - 3x - 4 ?
A) {1.25, -1}
B) {1.5, -6.25}
C) {4, -2}
D) {-6, -1}
  • 24. Find the x-intercepts of the function y = x2 - 6x + 5.
A) {-6, 1}
B) {5, 1}
C) {5/2, 1}
D) {0, 5}
  • 25. Solve the system: x + y = 4 -x + y = 2
A) (1, 3)
B) (1, -3)
C) (-3, 3)
D) (3, -3)
Students who took this test also took :
Algebra 1: Chapter 1 Test
Alg ii radicals simplify
Number properties review quiz1

Answer Key

1.B   2.C   3.A   4.A   5.B   6.D   7.A   8.A   9.B   10.B   11.B   12.D   13.B   14.D   15.A   16.B   17.A   18.C   19.C   20.B   21.A   22.A   23.B   24.B   25.A  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.