![]()
A) Ryby B) Krevety C) Mnohokrkovité červy D) Měkkýši
A) Používají částečně roztažená křídla jako pádla a nohy jako kormidlo. B) K pohybu používají pouze nohy. C) Spoléhají se na proudy, které je unášejí. D) Rychle mávají křídly.
A) 12 cm B) 18 cm C) 5 cm D) Přibližně 7 cm
A) Vylučováním soli přes nohy. B) Vyvrhováním. C) Pitím sladké vody. D) Prostřednictvím ledvin a specializovaných solních žláz v nosních dírkách.
A) Na zcela nové místo každý rok. B) Náhodně na různých ostrovech. C) Do nejbližší lidské osady. D) Do kolonie, kde se vylíhli.
A) Přistávají ihned po příletu. B) Letí přímo k vchodu do nory. C) Potápějí se do vody. D) Než přistanou, několikrát kolem kolonie krouží.
A) Drží se vzpřímeně, nadouvají peří na hrudi a mají zvednutý ocas. B) Zůstávají v tichosti. C) Odplavou pryč. D) Skloňují hlavy.
A) 61 mm dlouhé a 42 mm široké, váží přibližně 62 g. B) 55 mm dlouhé a 35 mm široké, váží přibližně 50 g. C) 70 mm dlouhé a 45 mm široké, váží přibližně 80 g. D) 50 mm dlouhé a 30 mm široké, váží přibližně 40 g.
A) Krmení přímo zobákem do zobáku. B) Od začátku jim shazují ryby na dno hnízda. C) Nechávají je, aby si sami lovili potravu. D) Krmí je částečně strávenou potravou.
A) Počet predátorů na souši. B) Přítomnost arktických racků. C) Teplota vody. D) Dostupnost písečných úhořů.
A) 80 až 90 dní. B) 34 až 50 dní, v závislosti na množství potravy. C) 60 až 70 dní. D) 10 až 20 dní.
A) Okamžitě opustí hnízdo. B) Začne si samostatně hledat potravu. C) Získává typické skvrny na obličeji, které má v dospělosti. D) Ztratí své chmýří a odhalí se jeho dospělé peří.
A) Mláďata opouštějí hnízdo v noci. B) Mláďata zůstávají v hnízdě neomezenou dobu. C) Mláďata jsou opuštěna. D) Mláďata opouštějí hnízdo během dne.
A) Plavou směrem k predátorům. B) Okamžitě se vrátí zpět na pevninu. C) Vyplavou na moře, obvykle asi 3 km od pobřeží, ještě před rozbřeskem. D) Shromažďují se s ostatními mlýdaty.
A) Okamžitě najdou nová hnízdiště v blízkosti. B) Je nepravděpodobné, že by se spontánně začaly vytvářet nové kolonie. C) Přestanou se v daném roce rozmnožovat. D) Přesunou se do lidských sídel.
A) Stavění propracovaných hnízd. B) „Klování“, kdy páry kývají hlavami a vzájemně si klepou zobáky. C) Zpívání složitých písní. D) Provádění akrobatických letových vystoupení.
A) Používají se jako úložný prostor pro potravu. B) Používají je pouze mladí papuchalkové. C) Slouží k rozmnožování a odchovu mláďat. D) Po jednom použití jsou opouštěny.
A) Staví si pevnější hnízda. B) Přítomnost lidí vítají. C) Jejich hnízda se mohou zřítit, pokud lidé neopatrně procházejí kolem. D) Přítomnost lidí zcela ignorují.
A) Úspěšné obnovení populace po ochranářských snahách. B) Každý rok jsou opouštěny. C) Nemají žádný význam. D) Jsou to jediné lokality, kde se papuchalci rozmnožují.
A) Krmení mláďat alternativními druhy potravy. B) Úplné ukončení rozmnožování. C) Migrace do nových oblastí. D) Snížení počtu mláďat.
A) Ukryjí svou potravu. B) Ignorují race. C) Bojují s raci. D) Přilétají ve skupinách, když krmí svá mláďata.
A) Mají jasně červené zobáky. B) Mají plně vyvinutá křídla. C) Nemají bílé skvrny na obličeji a mají tmavé nohy a chodidla. D) Jsou větší než dospělí papuchalkové.
A) Vyhrabávají nové tunely. B) Zůstávají v noře. C) Okamžitě odlétají. D) Chodí, běhají a mávají křídly, aby se dostali k moři.
A) Počet lidských návštěvníků. B) Dostupnost sledě. C) Teplota vzduchu. D) Přítomnost arktických raceků.
A) Období, kdy se mláďata osamostatňují, se může prodloužit a mláďata mohou vyhladovět. B) Okamžitě opustí svá hnízda. C) Zvýší produkci vajec. D) Migrují do nových oblastí.
A) Jsou postaveny výhradně z větviček. B) Mohou být složitá a obsahovat postranní tunely, které slouží jako latríny. C) Vždy jsou mělké a jednoduché. D) Sdílí je více druhů.
A) Predace se snižuje, když dorazí několik ptáků současně. B) Napádají albatrosy. C) Ukryjí svá mláďata. D) Opustí danou oblast.
A) 20 m (66 stop) B) 15 m (49 stop) C) 5 m (16 stop) D) 10 m (35 stop)
A) Klikavý zvuk. B) Hluboké vrčení, které se trochu podobá zvuku startující motorové pily. C) Pískavý zvuk. D) Cvrčivý zvuk.
A) Passeriformes B) Anseriformes C) Ciconiiformes D) Charadriiformes
A) Alcidae B) Falconidae C) Procellariidae D) Spheniscidae
A) Cepphus B) Alca C) Fratercula D) Uria
A) Anglo-normandský B) Řecký C) Staroanglický D) Latinský
A) Manxský buřňák B) Lyska černá C) Atlantický papuchal D) Alkoun
A) F. a. pacifica B) F. a. grabae C) F. a. arctica D) F. a. naumanni
A) F. a. grabae B) F. a. pacifica C) F. a. arctica D) F. a. naumanni
A) Čeleď rackovití B) Čeleď potápkovití C) Čeleď albatrosovití D) Čeleď pelikanovití
A) Grónsko B) Francie (Bretaň) C) Nový Skotsko a Labrador D) Island
A) Bílá B) Černá C) Světle šedá D) Tmavě šedá
A) Atlantický papuchalk B) Kanadská husa C) Divoká kachna D) Velký modrý potápník
A) Léto B) Jaro C) Podzim D) Zima
A) 60% B) 80% C) 30% D) 50%
A) Faerské ostrovy B) Nová Fundlandie C) Jižní Amerika D) Norsko
A) Léto B) Podzim C) Zima D) Jaro
A) Hnědá B) Šedá C) Černá D) Bílá
A) Stříbřitý rack B) Černohřbetý rack C) Velký černohřbetý rack D) Arktická rybákovec (Stercorarius parasiticus)
A) Ornithopsylla laetitiae B) Ceratophyllus borealis C) Spilopsyllus cuniculi D) Ixodes uriae
A) Stromovitá sléz (Lavatera arborea) B) Pálivník japonský C) Volně rostoucí rdesť D) Kudzu
A) 5–6 milionů jedinců B) 30–35 milionů jedinců C) 20–25 milionů jedinců D) 12–14 milionů jedinců
A) Ostrov Skomer B) Ostrov Lundy C) Ostrov Fair Isle D) Souostroví Farne
A) Tuleňovití B) Ryby C) Létající predátoři D) Pozemní savci
A) Průzkumy stravovacích návyků B) Genetická modifikace C) Analýza chování D) Metody založené na analýze unikátních chemických stop
A) Rychlost růstu mláďat B) Úroveň slanosti oceánu C) Migrační vzorce ryb D) Teplota vody, která ovlivňuje množství planktonu
A) Sierra Club B) Národní společnost Audubon C) Společnost pro ochranu přírody D) Světový fond na ochranu přírody
A) Mořští ptáčci B) Mořští opeřenci C) Oceánská mláďata D) Pufflings
A) Obec Værøy B) Trondheim C) Oslo D) Bergen
A) 1945 B) 1939 C) 1960 D) 1950
A) Droidi B) Ewokové C) Wookieové D) Porgové |