A) Mnohokrkovité červy B) Ryby C) Krevety D) Měkkýši
A) K pohybu používají pouze nohy. B) Rychle mávají křídly. C) Používají částečně roztažená křídla jako pádla a nohy jako kormidlo. D) Spoléhají se na proudy, které je unášejí.
A) 5 cm B) 18 cm C) 12 cm D) Přibližně 7 cm
A) Vyvrhováním. B) Pitím sladké vody. C) Prostřednictvím ledvin a specializovaných solních žláz v nosních dírkách. D) Vylučováním soli přes nohy.
A) Na zcela nové místo každý rok. B) Do kolonie, kde se vylíhli. C) Náhodně na různých ostrovech. D) Do nejbližší lidské osady.
A) Potápějí se do vody. B) Letí přímo k vchodu do nory. C) Než přistanou, několikrát kolem kolonie krouží. D) Přistávají ihned po příletu.
A) Skloňují hlavy. B) Drží se vzpřímeně, nadouvají peří na hrudi a mají zvednutý ocas. C) Zůstávají v tichosti. D) Odplavou pryč.
A) 50 mm dlouhé a 30 mm široké, váží přibližně 40 g. B) 70 mm dlouhé a 45 mm široké, váží přibližně 80 g. C) 61 mm dlouhé a 42 mm široké, váží přibližně 62 g. D) 55 mm dlouhé a 35 mm široké, váží přibližně 50 g.
A) Krmení přímo zobákem do zobáku. B) Od začátku jim shazují ryby na dno hnízda. C) Nechávají je, aby si sami lovili potravu. D) Krmí je částečně strávenou potravou.
A) Počet predátorů na souši. B) Přítomnost arktických racků. C) Teplota vody. D) Dostupnost písečných úhořů.
A) 80 až 90 dní. B) 34 až 50 dní, v závislosti na množství potravy. C) 60 až 70 dní. D) 10 až 20 dní.
A) Okamžitě opustí hnízdo. B) Ztratí své chmýří a odhalí se jeho dospělé peří. C) Získává typické skvrny na obličeji, které má v dospělosti. D) Začne si samostatně hledat potravu.
A) Mláďata opouštějí hnízdo v noci. B) Mláďata jsou opuštěna. C) Mláďata zůstávají v hnízdě neomezenou dobu. D) Mláďata opouštějí hnízdo během dne.
A) Shromažďují se s ostatními mlýdaty. B) Okamžitě se vrátí zpět na pevninu. C) Plavou směrem k predátorům. D) Vyplavou na moře, obvykle asi 3 km od pobřeží, ještě před rozbřeskem.
A) Přestanou se v daném roce rozmnožovat. B) Okamžitě najdou nová hnízdiště v blízkosti. C) Přesunou se do lidských sídel. D) Je nepravděpodobné, že by se spontánně začaly vytvářet nové kolonie.
A) Zpívání složitých písní. B) Provádění akrobatických letových vystoupení. C) „Klování“, kdy páry kývají hlavami a vzájemně si klepou zobáky. D) Stavění propracovaných hnízd.
A) Používají je pouze mladí papuchalkové. B) Po jednom použití jsou opouštěny. C) Používají se jako úložný prostor pro potravu. D) Slouží k rozmnožování a odchovu mláďat.
A) Staví si pevnější hnízda. B) Přítomnost lidí zcela ignorují. C) Jejich hnízda se mohou zřítit, pokud lidé neopatrně procházejí kolem. D) Přítomnost lidí vítají.
A) Nemají žádný význam. B) Jsou to jediné lokality, kde se papuchalci rozmnožují. C) Úspěšné obnovení populace po ochranářských snahách. D) Každý rok jsou opouštěny.
A) Krmení mláďat alternativními druhy potravy. B) Migrace do nových oblastí. C) Snížení počtu mláďat. D) Úplné ukončení rozmnožování.
A) Přilétají ve skupinách, když krmí svá mláďata. B) Bojují s raci. C) Ukryjí svou potravu. D) Ignorují race.
A) Jsou větší než dospělí papuchalkové. B) Mají jasně červené zobáky. C) Mají plně vyvinutá křídla. D) Nemají bílé skvrny na obličeji a mají tmavé nohy a chodidla.
A) Chodí, běhají a mávají křídly, aby se dostali k moři. B) Zůstávají v noře. C) Okamžitě odlétají. D) Vyhrabávají nové tunely.
A) Teplota vzduchu. B) Dostupnost sledě. C) Přítomnost arktických raceků. D) Počet lidských návštěvníků.
A) Zvýší produkci vajec. B) Migrují do nových oblastí. C) Okamžitě opustí svá hnízda. D) Období, kdy se mláďata osamostatňují, se může prodloužit a mláďata mohou vyhladovět.
A) Jsou postaveny výhradně z větviček. B) Mohou být složitá a obsahovat postranní tunely, které slouží jako latríny. C) Sdílí je více druhů. D) Vždy jsou mělké a jednoduché.
A) Predace se snižuje, když dorazí několik ptáků současně. B) Ukryjí svá mláďata. C) Opustí danou oblast. D) Napádají albatrosy.
A) 20 m (66 stop) B) 15 m (49 stop) C) 5 m (16 stop) D) 10 m (35 stop)
A) Pískavý zvuk. B) Klikavý zvuk. C) Hluboké vrčení, které se trochu podobá zvuku startující motorové pily. D) Cvrčivý zvuk.
A) Anseriformes B) Charadriiformes C) Ciconiiformes D) Passeriformes
A) Spheniscidae B) Procellariidae C) Falconidae D) Alcidae
A) Alca B) Uria C) Fratercula D) Cepphus
A) Řecký B) Anglo-normandský C) Latinský D) Staroanglický
A) Lyska černá B) Atlantický papuchal C) Manxský buřňák D) Alkoun
A) F. a. grabae B) F. a. naumanni C) F. a. arctica D) F. a. pacifica
A) F. a. naumanni B) F. a. arctica C) F. a. pacifica D) F. a. grabae
A) Čeleď rackovití B) Čeleď potápkovití C) Čeleď pelikanovití D) Čeleď albatrosovití
A) Island B) Nový Skotsko a Labrador C) Grónsko D) Francie (Bretaň)
A) Černá B) Bílá C) Světle šedá D) Tmavě šedá
A) Kanadská husa B) Divoká kachna C) Velký modrý potápník D) Atlantický papuchalk
A) Jaro B) Léto C) Zima D) Podzim
A) 30% B) 60% C) 50% D) 80%
A) Faerské ostrovy B) Jižní Amerika C) Norsko D) Nová Fundlandie
A) Zima B) Jaro C) Léto D) Podzim
A) Šedá B) Černá C) Hnědá D) Bílá
A) Arktická rybákovec (Stercorarius parasiticus) B) Černohřbetý rack C) Velký černohřbetý rack D) Stříbřitý rack
A) Ixodes uriae B) Ornithopsylla laetitiae C) Spilopsyllus cuniculi D) Ceratophyllus borealis
A) Kudzu B) Pálivník japonský C) Stromovitá sléz (Lavatera arborea) D) Volně rostoucí rdesť
A) 5–6 milionů jedinců B) 12–14 milionů jedinců C) 30–35 milionů jedinců D) 20–25 milionů jedinců
A) Ostrov Lundy B) Souostroví Farne C) Ostrov Fair Isle D) Ostrov Skomer
A) Pozemní savci B) Létající predátoři C) Ryby D) Tuleňovití
A) Metody založené na analýze unikátních chemických stop B) Analýza chování C) Průzkumy stravovacích návyků D) Genetická modifikace
A) Teplota vody, která ovlivňuje množství planktonu B) Rychlost růstu mláďat C) Migrační vzorce ryb D) Úroveň slanosti oceánu
A) Světový fond na ochranu přírody B) Sierra Club C) Společnost pro ochranu přírody D) Národní společnost Audubon
A) Pufflings B) Mořští ptáčci C) Mořští opeřenci D) Oceánská mláďata
A) Bergen B) Oslo C) Obec Værøy D) Trondheim
A) 1960 B) 1945 C) 1950 D) 1939
A) Wookieové B) Porgové C) Ewokové D) Droidi |