A) Canidae B) Procyonidae C) Felidae D) Ursidae
A) Stado B) Opakowanie C) Zespół D) Stado
A) Ameryka Środkowa i Południowa B) Afryka C) Australia D) Azja
A) Zapach B) Wzrok C) Smak D) Przesłuchanie
A) 3-4 lata B) 10-12 lat C) 15-20 lat D) 7-8 lat
A) Kamuflaż B) Pływanie C) Polowanie D) Równowaga
A) Ogier B) Doe C) Byk D) Dzik
A) Zastraszanie drapieżników B) Regulacja temperatury ciała C) Przyciąganie partnerów D) Poszukiwanie pożywienia
A) Żerowanie w grupach B) Wspinaczka po drzewach C) Hibernacja D) Pielęgnacja społeczna
A) Odpoczynek na drzewach B) Polowanie na jedzenie C) Kopanie nor D) Pływanie w wodzie
A) Nasua nasua B) Nasua narica C) Procyon lotor D) Bassariscus astutus
A) Lasy tropikalne B) Użytki zielone C) Pustynie D) Tundra
A) Ryba B) Owoce i owady C) Liście D) Małe ssaki
A) Wszystkożerny B) Roślinożerny C) Mięsożerny D) Owadożerne
A) 8 B) 2 C) 4 D) 6
A) Kojoty B) Jazgory C) Olingi D) Kinkadzu
A) Języki majańskie B) Języki tupijskie Brazylii C) Języki nahuatl D) Języki keczua
A) Quash B) Nasua C) Koati D) Tupí
A) Krótsza niż długość ciała. B) Połowa długości ciała. C) Taka sama jak długość ciała. D) Dwa razy dłuższa niż długość ciała.
A) Są chwytne, podobnie jak ogony kinkadżów. B) Zakończone są puszkiem. C) Nie mają żadnych wzorów ani kolorów. D) Mają pierścienie, które obejmują cały ogon.
A) Głową do przodu, ze względu na ich zdolność do obracania kostkami o więcej niż 180 stopni. B) Nie potrafią schodzić z drzew. C) Ogonem do przodu, podobnie jak wiewiórki. D) Na boki, używając tylko tylnych nóg.
A) Aktywne tylko w godzinach zmierzchu. B) Zazwyczaj aktywne w ciągu dnia, choć niektóre mogą wykazywać aktywność przez całą dobę. C) Aktywne tylko w nocy. D) Aktywne w nocy.
A) Małpa-świnka B) Niedźwiedź pręgowany C) Lis z ogonem w pierścienie D) Koat z pyszczkiem przypominającym ryj świni
A) Samice są większe niż samce. B) Obie płcie mają dokładnie taką samą wielkość. C) Nie ma znaczącej różnicy w wielkości. D) Samce mogą być prawie dwukrotnie większe niż samice.
A) Brak zębów. B) Duże, ostre zęby kłykwe. C) Bardzo małe zęby sieczne, występujące tylko w niewielkiej ilości. D) Płaskie zęby trzonowe służące do mielenia liści.
A) Brazylia B) Kolumbia C) Argentyna D) Meksyk
A) Step B) Pustynie C) Las deszczowy D) Stoki górskie
A) Nasuella B) Bassaricyon C) Felidae D) Nasua
A) Bassaricyon gabbii B) Nasua narica C) Nasua nasua D) Nasuella olivacea
A) Północna Europa B) Południowo-zachodnie Stany Zjednoczone C) Południowa Urugwaj D) Ameryka Środkowa
A) Dowody genetyczne (sekwencje cytochromu b) B) Zasięg geograficzny C) Różnice morfologiczne D) Badania behawioralne
A) Szkocja B) Cumbria, Wielka Brytania C) Irlandia D) Walia
A) Wszystkożerne B) Owadożerne C) Roślinożerne D) Mięsożerne
A) Poprzez machanie ogonem. B) Poprzez szczekanie. C) Poprzez pozostanie w ciszy. D) Za pomocą dźwięków przypominających ćwierkanie.
A) Nie jest jasne, prawdopodobnie środek odstraszający owady lub znakowanie terenu. B) Jako forma zabawy. C) Aby przyciągnąć partnerów. D) W celu schłodzenia.
A) Trzy miesiące B) Sześć miesięcy C) Około 11 tygodni D) Dziewięć tygodni
A) Kinkajou B) Jaguarundis C) Pumy D) Oceloty
A) Monogamia (jeden partner) B) Polandria (samica z wieloma samcami) C) Niemoralność (niezobowiązujące związki) D) Poliginia (samiec z wieloma samicami)
A) Małpy kapucynki białogłowe B) Węże boa C) Jaguary D) Pumy
A) Trzy B) Pięć C) Siedem D) Dwa |