A) Felis catus B) Acinonyx jubatus C) Panthera leo D) Leptailurus serval
A) Afryka B) Ameryka Południowa C) Azja D) Australia
A) Lasy deszczowe B) Użytki zielone C) Pustynie D) Góry
A) Orły B) Lwy C) Wilki D) Krokodyle
A) 10-12 lat B) 15-18 lat C) 5-7 lat D) 20-25 lat
A) Roślinożerny B) Mięsożerny C) Owadożerne D) Wszystkożerny
A) 4 B) 2 C) 1 D) 3
A) Płowy B) Szczenię C) Kociak D) Cub
A) Krytycznie zagrożony B) Najmniejsze obawy C) Zagrożony D) Wrażliwy
A) 2-4 B) 1 C) 8-10 D) 5-7
A) Ptaki B) Antylopa C) Gryzonie D) Ryba
A) Opakowanie B) Kolonia C) Samotnik D) Stado
A) Zmiana klimatu B) Utrata siedlisk C) Kłusownictwo D) Drapieżnictwo
A) Tępe pazury B) Długie nogi C) Krótki ogon D) Małe uszy
A) Ameryka Północna B) Azja C) Kraje Afryki subsaharyjskiej D) Australia
A) 100–120 cm (39–47 cali) B) 30–40 cm (12–16 cali) C) 54–62 cm (21–24 cale) D) 70–80 cm (28–31 cali)
A) 9–18 kg (20–40 funtów) B) 3–6 kg (7–13 funtów) C) 25–35 kg (55–77 funtów) D) 50–70 kg (110–154 funtów)
A) Wyłącznie za pomocą wzroku B) Za pomocą echolokacji C) Poprzez węch D) Wykorzystując słuch
A) Około 3 metrów (9 stóp i 10 cali) B) Ponad 2 metry (6 stóp i 7 cali) C) Poniżej 1 metra (3 stóp) D) Dokładnie 1,5 metra (4 stopy i 11 cali)
A) Wyłącznie za pomocą dźwięków. B) Poprzez drapanie drzew. C) Za pomocą odchodów i śliny. D) Korzystając z gruczołów zapachowych znajdujących się na ich łapach.
A) Tylko w miesiącach zimowych. B) Każdego miesiąca. C) Tylko wiosną. D) Raz lub dwa razy w roku, w zależności od regionu.
A) Jeden miesiąc B) Dwa do trzech miesięcy C) Sześć do ośmiu miesięcy D) Dziewięć do dwunastu miesięcy
A) Trzy tygodnie. B) Jeden miesiąc. C) Sześć miesięcy. D) Dwanaście miesięcy.
A) Nazwa plemienna pochodząca z Afryki B) Łacińskie słowo oznaczające małego kota C) Francuski termin oznaczający zwierzę w paski D) (lobo-) cerval, co w języku portugalskim oznacza 'ryś'
A) Gregor Mendel B) Charles Darwin C) Carl Linnaeus D) Johann Christian Daniel von Schreber w 1776 roku
A) Siedem B) Jeden C) Trzy D) Pięć
A) „Urocza, plamista piękność” B) „Delikatna, subtelna kotka” C) „Szybki łowca” D) „Mieszkanka lasu”
A) 1986 B) 2006 C) 2010 D) 1997
A) Agresywność B) Umiejętności łowieckie C) Łagodność D) Lękliwość
A) Republika Południowej Afryki B) Nigeria C) Egipt D) Kenia
A) Czarny B) Brązowy C) Szary D) Biały
A) Maroko B) Algieria C) Namibia D) Tunezja
A) Las deszczowy B) Torfowiska C) Sawanna D) Step
A) Obszar Dinder–Alatash B) Narodowy Park Luambe C) Narodowy Park Mudumu D) Narodowy Park Khaudum
A) Niewielkie interakcje społeczne B) Regularne walki o terytorium C) Częste polowania w grupach D) Ciągła komunikacja werbalna
A) Głęboki, dudniący dźwięk B) Głośny ryk C) Niski, gardłowy pomruk D) Wysoki, świerkotliwy dźwięk
A) 80–97% B) 10–20% C) 30–40% D) 50–70%
A) Afrykańska mysz polna B) Afrykański słon C) Zebra D) Żyrafa
A) Po osiągnięciu dorosłości B) Gdy mają sześć miesięcy C) Po miesiącu D) Po urodzeniu
A) Trawa B) Owoce C) Kora drzew D) Liście
A) Dwa tygodnie po urodzeniu B) Miesiąc po urodzeniu C) Sześć miesięcy po urodzeniu D) W wieku sześciu miesięcy
A) Po tym, jak opuszczą matkę B) Tylko wtedy, gdy są w pełni dorosłe C) Nigdy D) Zanim uzyskają swoje stałe zęby trzonowe
A) Załącznik I B) Załącznik II C) Nie jest wymieniony w Konwencji CITES D) Załącznik III
A) Rasa kotów Perskich. B) Rasa kotów Syjamskich. C) Rasa kotów Bengal. D) Rasa kotów Savannah. |