Pingwin cesarski - Test
Pingwin cesarski
  • 1. Jaka jest naukowa nazwa pingwina cesarskiego?
A) Spheniscus demersus
B) Aptenodytes forsteri
C) Pinguinus impennis
D) Eudyptes chrysocome
  • 2. Gdzie głównie żyją pingwiny cesarskie?
A) Biegun północny
B) Grenlandia
C) Arktyka
D) Antarktyda
  • 3. Co jedzą pingwiny cesarskie?
A) Foki i ptaki
B) Owady i robaki
C) Ryby, kalmary i kryl
D) Rośliny i glony
  • 4. Jakiego koloru jest upierzenie pingwina cesarskiego?
A) Czerwony i zielony
B) Czarno-biały
C) Różowy i fioletowy
D) Niebieski i żółty
  • 5. Jak pingwiny cesarskie utrzymują ciepło w surowych temperaturach Antarktydy?
A) Noszenie grubych futer
B) Trzymanie się razem w dużych grupach
C) Budowanie igloo
D) Bieganie w celu wytworzenia ciepła
  • 6. Który z poniższych gatunków jest naturalnym drapieżnikiem pingwinów cesarskich?
A) Wieloryby humbaki
B) Niedźwiedzie polarne
C) Foki lamparcie
D) Zabójcze wieloryby
  • 7. Ile jaj składają pingwiny cesarskie na raz?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 1
  • 8. Jak długo pingwin cesarski może wstrzymywać oddech podczas nurkowania w poszukiwaniu pożywienia?
A) Do 20 minut
B) Do 5 minut
C) Do 45 minut
D) Do 10 minut
Test utworzony z That Quiz — tu powstają i są oceniane testy z matematyki i innych dyscyplin.