A) Gryzoń B) Gad C) Płaz D) Ptak
A) Pustynie B) Bagna C) Góry D) Lasy deszczowe
A) Czarny B) Sandy Brown C) Szary D) Biały
A) Zapach B) Przesłuchanie C) Smak D) Wzrok
A) Kolonia B) Samotnik C) Stado D) Opakowanie
A) Długie tylne nogi B) Krótki ogon C) Małe uszy D) Małe płuca
A) Naśladowanie innych zwierząt B) Rozpylanie jadu C) Ukrywanie się na drzewach D) Poprzez szybki skok
A) Biegłość we wspinaczce B) Umiejętność skakania C) Umiejętności pływackie D) Prędkość kopania
A) Obrona B) Regulacja ciepła C) Równowaga D) Przyciąganie partnerów
A) Australijska pustynia B) Pustynia Sahara C) Pustynia Gobi D) Pustynia Arabska
A) Felidae B) Canidae C) Ursidae D) Dipodidae
A) Poranek B) Popołudnie C) Noc D) Wieczór
A) Utrata siedlisk B) Zanieczyszczenie C) Zmiana klimatu D) Choroba
A) Mięsożerne B) Gryzonie C) Naczelne D) Artiodactyla
A) Ameryka Południowa B) Azja C) Australia D) Afryka
A) Wokalizacje B) Wysyłanie wiadomości tekstowych C) Taniec D) Język migowy
A) Choroba B) Starość C) Głód D) Drapieżnictwo
A) 15–20 lat B) 10–12 lat C) Około 2–3 lata D) 5–7 lat
A) Do długotrwałego biegu na duże odległości. B) Do kopania nor w piasku. C) Do pływania w wodzie. D) Do wykonywania chaotycznych skoków i ucieczki przed drapieżnikami.
A) Gęste futro, chroniące przed zimnymi wiatrami. B) Płetwiaste stopy, umożliwiające pływanie w piasku. C) Włoski na spodzie stóp, zapewniające lepszą przyczepność. D) Długie pazury, służące do kopania nor.
A) Gen keratyny B) Gen shox2 C) Gen insuliny D) Gen hemoglobiny
A) Sowy uszate (Athene noctua) B) Węże C) Orły D) Lwy
A) 100 km/h (62 mile na godzinę) B) 10 km/h (6,2 mili na godzinę) C) 24 km/h (15 mil na godzinę) D) 50 km/h (31 mil na godzinę)
A) Zwiększa zmysł węchu. B) Poprawia zdolności pływania. C) Poprawia dwunożną lokomocję. D) Zapewnia lepszy wzrok.
A) Zapisy dentystyczne wskazują na przystosowania do spożywania mięsa. B) Brak korelacji ze środowiskiem. C) Zęby są przystosowane do mielenia twardych skorup. D) Powolny wzrost wysokości koron zębowych odpowiada bardziej otwartemu i suchszemu ekosystemowi.
A) Powyżej 1 metra B) Od 30 do 50 cm C) Mniej niż 2 cm D) Od 4 do 26 cm (od 1,6 do 10,2 cala)
A) Brak ogona B) Krótszy niż ciało C) Równy długości ciała D) Zawsze dłuższy niż całe ciało
A) W środku nocy B) W najgorętszych godzinach dnia C) O zmierzchu D) Wczesnym rankiem
A) Przechowywanie zapasów jedzenia B) Ochrona podczas polowania w ciągu dnia C) Zimowanie D) Wychowywanie młodych
A) Termin określający młode osobniki gerbilli. B) Tymczasowe zgromadzenie w celu rozmnażania. C) Nory wspólne, które zapewniają dodatkowe ciepło. D) Grupa gerbilli polujących razem.
A) Materia roślinna B) Przechowywane jedzenie C) Twarde nasiona D) Owady
A) Z pokarmu, który spożywają. B) Pijąc wodę z dostępnych źródeł. C) Spożywając zapasy wody. D) Poprzez zbieranie rosy.
A) Cardiocranius paradoxus B) Jaculus blanfordi C) Dipus sagitta D) Euchoreutes naso
A) Euchoreutinae B) Dipodinae C) Allactaginae D) Cardiocraniinae
A) Jesienią B) Od marca do lipca C) Przez cały rok D) Podczas zimowej hibernacji
A) Oznaczanie terenu moczem B) Kąpiele w pyłku C) Ruchy ogona D) Vokalizacje (odgłosy)
A) Mogą być poligamiczne (z jednym samcem i wieloma samicami). B) Rozmnażanie bez udziału płci (bezwonne). C) Ściśle monogamiczne (z jednym partnerem). D) Poligamiczne (z jedną samicą i wieloma samcami).
A) Przerywają jedzenie. B) Korzeniami, ponieważ w nich znajduje się najwięcej wody. C) Tylko liśćmi. D) Przechowują rośliny na później.
A) Stylodipus sungorus B) Jaculus orientalis C) Eremodipus lichensteini D) Dipus sagitta
A) Jaculus blanfordi B) Allactaga major C) Pygeretmus pumilio D) Scarturus elater
A) Euchoreutinae B) Allactaginae C) Dipodinae D) Cardiocraniinae
A) Jaculus jaculus B) Allactaga severtzovi C) Scarturus vinogradovi D) Stylodipus sungorus
A) Stylodipus andrewsi B) Euchoreutes naso C) Pygeretmus platyurus D) Allactaga bullata
A) Jaculus orientalis B) Paradipus ctenodactylus C) Dipus sagitta D) Scarturus tetradactylus |