A) Microcebus murinus B) Varecia variegata C) Lemur catta D) Cheirogaleus medius
A) Indonezja B) Brazylia C) Madagaskar D) Australia
A) Nocny B) Matutinal C) Crepuscular D) Dzienny
A) Lemuridae B) Lepilemuridae C) Cheirogaleidae D) Indriidae
A) Ostre pazury B) Długi ogon C) Grube futro D) Duże oczy
A) Agresja B) Letarg C) Medytacja D) Zabawność
A) Telepatia B) Używanie języka migowego C) Wokalizacje i znakowanie zapachem D) Sygnały wizualne i tańce
A) Wzrok B) Zapach C) Przesłuchanie D) Smak
A) Kłusownictwo B) Utrata siedlisk C) Zmiana klimatu D) Drapieżnictwo
A) Skoki B) Wspinaczka C) Czworonożność D) Dwunożność
A) 75 do 90 gramów B) 100 do 150 gramów C) 58 do 67 gramów (2,0 do 2,4 uncji) D) 30 do 40 gramów
A) Małpa z Ameryki Południowej (nowowiatrowa). B) Ssak naczelny z rzędu prymitywnych naczelnych (strepsirrhini). C) Naczelny prymitywny (prosimian). D) Ssak naczelny z rzędu haplorrhini.
A) Koitsiky B) Tsidy C) Titilivaha D) Pondiky
A) Jeden z dziesięciu osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. B) Nie stwierdza się przypadków polowań na te zwierzęta. C) Jeden z dwóch osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. D) Jeden z czterech osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika.
A) Wysoka, zazwyczaj rodzi się dwoje młodych w każdym okresie ciąży. B) Umiarkowana, zazwyczaj rodzi się troje młodych w każdym okresie ciąży. C) Niska, zazwyczaj rodzi się jedno młode w każdym okresie ciąży. D) Nie występuje w warunkach naturalnych.
A) Pięć lat B) Dziesięć lat C) Jeden rok D) Dwa lata
A) Do 20 lat B) Do 15 lat C) Do 10 lat D) Do 5 lat
A) Utrata nocnego trybu życia B) Długotrwałe niedobory pożywienia C) Wzrost zagrożenia ze strony drapieżników D) Migracja do nowych siedlisk
A) 120 dni B) 90 dni C) Około 60 dni D) 30 dni
A) Strepsirrhini B) Haplorhini C) Prosimii D) Tarsiiformes
A) Cebidae B) Lorisiformes C) Lemuriformes D) Platyrrhini
A) Lemur pierścieniogoni B) Sifaka Coquerela C) Mysiołinek rdzawoszary (M. griseorufus) D) Mysiołinek brązowy (M. rufus)
A) Louis Leakey B) John Frederick Miller C) Charles Darwin D) Étienne Geoffroy Saint-Hilaire
A) 1834 B) 1777 C) 1931 D) 1972
A) Czerwono-szary wariant myszokształtnej B) Rdzawy wariant myszokształtnej (M. rufus) C) Szary wariant myszokształtnej D) Sifaka Coquerela
A) 5 B) 10 C) Co najmniej 17 D) 25
A) Nie ma zdolności widzenia w podczerwieni. B) Ma zdolność widzenia kolorów. C) Ma wzrok obuoczny. D) Posiada błonę lśniącą (tapetum lucidum).
A) Traci całe futro. B) Może zwiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie, magazynując tłuszcz. C) Staje się krótszy i cieńszy. D) Zmienia kolor, aby lepiej wtopić się w otoczenie.
A) 78 chromosomów B) 44 chromosomy C) 66 chromosomów D) 52 chromosomy
A) Wszystkie mają ramię o równej długości. B) Wszystkie są akrocentryczne. C) Wszystkie są metacentryczne. D) Wszystkie mają tylko długi ramię.
A) 3,12 pikogramów B) 4,2 pikogramów C) 1,8 pikogramów D) 5,6 pikogramów
A) Jasnoczerwony B) Białawy C) Czarny D) Ciemnobrązowy
A) Ciemnobrązowy B) Czarny C) Blady, białawy D) Jasnożółty
A) Grzbiet B) Ogon C) Nogi D) Brzuch
A) Zwiększone spożycie białka w okresie ich największej aktywności. B) Zwiększone spożycie węglowodanów w okresie hibernacji. C) Zmniejszone spożycie pokarmu w okresie deszczów. D) Brak zmian w diecie przez cały rok.
A) Tundra B) Umiarkowane lasy deszczowe C) Nizinne, tropikalne lasy suchostojowe D) Pustynia
A) Umiarkowany las liściasty B) Las wtórny C) Tropikalny las deszczowy D) Las pierwotny
A) Żaden B) Wyższy procent C) Mniej niż 10% D) Tylko w czasie pory deszczowej
A) Narodowy park Ankarafantsika B) Tôlanaro C) Rzeka Onilahy lub jezioro Tsimanampetsotsa D) Rezerwat przyrody Mandena
A) Drapieżnik dużych ssaków. B) Zapylacz lokalnych gatunków roślin. C) Padlinożerca. D) Roślinożerca.
A) Budowanie gniazd na ziemi. B) Prowadzenie samotnego trybu życia. C) Migracje na duże odległości. D) Kanibalizm – atak na dorosłą samicę.
A) Budowanie wzmocnionych gniazd B) Strategie unikania zagrożenia C) Fizyczna konfrontacja D) Kamuflaż
A) 50% B) 5% C) Około 25% D) 10%
A) Civet madagaskarski B) Mungo z ogonem w pierścienie C) Kot madagaskarski D) Aye-aye
A) Ukrywanie się pod skałami B) Schronienie w dziurach w drzewach C) Ukrywanie się w norach pod ziemią D) Wspinanie się na najwyższe gałęzie
A) Trawa B) Pióra C) Błoto D) Martwe liście
A) Dotyk B) Węch C) Wzrok D) Słuch
A) Mrówki B) Koniki polne C) Chrząszcze D) Termity
A) Chodzą w pozycji wyprostowanej B) Poruszają się na czworakach C) Skaczą jak żaba D) Przesuwają się na brzuchu
A) Komunikacja z innymi lemurami B) Chwytanie gałęzi C) Organ równowagi D) Odpędzanie owadów
A) Ograniczona wyłącznie do owoców. B) Bardzo szeroki zakres pokarmów. C) Specjalizuje się w jednym rodzaju owadów. D) Głównie mięsożerna.
A) Od maja do sierpnia. B) Od listopada do lutego. C) Od kwietnia do września. D) Od czerwca do października.
A) Żaden z nich, śpią samotnie B) Samce C) Samice D) Zarówno samce, jak i samice w równym stopniu
A) Zapewnienie większej masy ciała potomstwa B) Zmniejszenie liczby partnerów C) Wybieranie wyłącznie dominujących samców D) Zwiększenie różnorodności genetycznej potomstwa
A) 1968 B) 1975 C) 1989 D) 2008
A) 75% B) 25% C) 50% D) 97% |