A) Leptailurus serval B) Panthera leo C) Acinonyx jubatus D) Felis catus
A) Ameryka Południowa B) Azja C) Australia D) Afryka
A) Pustynie B) Góry C) Użytki zielone D) Lasy deszczowe
A) Orły B) Lwy C) Wilki D) Krokodyle
A) 5-7 lat B) 20-25 lat C) 15-18 lat D) 10-12 lat
A) Mięsożerny B) Owadożerne C) Roślinożerny D) Wszystkożerny
A) 1 B) 3 C) 4 D) 2
A) Cub B) Szczenię C) Kociak D) Płowy
A) Najmniejsze obawy B) Zagrożony C) Krytycznie zagrożony D) Wrażliwy
A) 5-7 B) 8-10 C) 1 D) 2-4
A) Gryzonie B) Ptaki C) Antylopa D) Ryba
A) Stado B) Kolonia C) Opakowanie D) Samotnik
A) Utrata siedlisk B) Zmiana klimatu C) Drapieżnictwo D) Kłusownictwo
A) Tępe pazury B) Krótki ogon C) Długie nogi D) Małe uszy
A) Azja B) Kraje Afryki subsaharyjskiej C) Australia D) Ameryka Północna
A) 70–80 cm (28–31 cali) B) 54–62 cm (21–24 cale) C) 100–120 cm (39–47 cali) D) 30–40 cm (12–16 cali)
A) 25–35 kg (55–77 funtów) B) 3–6 kg (7–13 funtów) C) 50–70 kg (110–154 funtów) D) 9–18 kg (20–40 funtów)
A) Poprzez węch B) Za pomocą echolokacji C) Wyłącznie za pomocą wzroku D) Wykorzystując słuch
A) Poniżej 1 metra (3 stóp) B) Ponad 2 metry (6 stóp i 7 cali) C) Dokładnie 1,5 metra (4 stopy i 11 cali) D) Około 3 metrów (9 stóp i 10 cali)
A) Korzystając z gruczołów zapachowych znajdujących się na ich łapach. B) Poprzez drapanie drzew. C) Wyłącznie za pomocą dźwięków. D) Za pomocą odchodów i śliny.
A) Tylko w miesiącach zimowych. B) Każdego miesiąca. C) Tylko wiosną. D) Raz lub dwa razy w roku, w zależności od regionu.
A) Dwa do trzech miesięcy B) Jeden miesiąc C) Sześć do ośmiu miesięcy D) Dziewięć do dwunastu miesięcy
A) Jeden miesiąc. B) Trzy tygodnie. C) Dwanaście miesięcy. D) Sześć miesięcy.
A) Łacińskie słowo oznaczające małego kota B) Francuski termin oznaczający zwierzę w paski C) (lobo-) cerval, co w języku portugalskim oznacza 'ryś' D) Nazwa plemienna pochodząca z Afryki
A) Johann Christian Daniel von Schreber w 1776 roku B) Charles Darwin C) Carl Linnaeus D) Gregor Mendel
A) Siedem B) Trzy C) Jeden D) Pięć
A) „Szybki łowca” B) „Mieszkanka lasu” C) „Urocza, plamista piękność” D) „Delikatna, subtelna kotka”
A) 1997 B) 2006 C) 2010 D) 1986
A) Umiejętności łowieckie B) Agresywność C) Lękliwość D) Łagodność
A) Kenia B) Egipt C) Republika Południowej Afryki D) Nigeria
A) Brązowy B) Szary C) Biały D) Czarny
A) Namibia B) Maroko C) Tunezja D) Algieria
A) Sawanna B) Las deszczowy C) Torfowiska D) Step
A) Narodowy Park Khaudum B) Narodowy Park Mudumu C) Narodowy Park Luambe D) Obszar Dinder–Alatash
A) Częste polowania w grupach B) Ciągła komunikacja werbalna C) Niewielkie interakcje społeczne D) Regularne walki o terytorium
A) Głośny ryk B) Głęboki, dudniący dźwięk C) Niski, gardłowy pomruk D) Wysoki, świerkotliwy dźwięk
A) 50–70% B) 30–40% C) 10–20% D) 80–97%
A) Żyrafa B) Zebra C) Afrykańska mysz polna D) Afrykański słon
A) Po miesiącu B) Po osiągnięciu dorosłości C) Po urodzeniu D) Gdy mają sześć miesięcy
A) Owoce B) Liście C) Kora drzew D) Trawa
A) Sześć miesięcy po urodzeniu B) W wieku sześciu miesięcy C) Dwa tygodnie po urodzeniu D) Miesiąc po urodzeniu
A) Zanim uzyskają swoje stałe zęby trzonowe B) Nigdy C) Po tym, jak opuszczą matkę D) Tylko wtedy, gdy są w pełni dorosłe
A) Załącznik III B) Nie jest wymieniony w Konwencji CITES C) Załącznik I D) Załącznik II
A) Rasa kotów Syjamskich. B) Rasa kotów Bengal. C) Rasa kotów Savannah. D) Rasa kotów Perskich. |