A) Hydrochoerus hydrochaeris B) Kapibara kapibara C) Rodentus maximus D) Olbrzymia świnka morska
A) Ameryka Południowa B) Australia C) Azja D) Afryka
A) Stado B) Duma C) Stado D) Opakowanie
A) Nory B) Pływacy C) Wspinacze D) Skoczkowie
A) 2 minuty B) 15 minut C) 5 minut D) 30 minut
A) 5 B) 3 C) 4 D) 2
A) Północ B) Świt i zmierzch C) Poranek D) Popołudnie
A) Regulacja temperatury ciała B) Przyciąganie partnerów C) Znajdź jedzenie D) Utrzymanie nawilżenia skóry
A) Tundra B) Góry C) Pustynie D) Mokradła
A) 15-20 lat B) 8-10 lat C) 2-4 lata D) 25-30 lat
A) Szczenię B) Płowy C) Cielę D) Pisklę
A) Kangury B) Świnki morskie C) Delfiny D) Orły
A) Brazylia B) Chile C) Peru D) Argentyna
A) Caviidae B) Myocastoridae C) Dasyproctinae D) Hydrochoerinae
A) Zwierzę żywiące się gryzoniami B) Szczęśliwy świń C) Wyszkalna nazwa, dosłownie "dzik świnia wodna" D) Ten, który je delikatne liście lub trawożerca
A) 1-5 B) 50-100 C) 10–20, ale może liczyć nawet do stu osobników D) Ponad 200
A) Występują tylko na ich stopach. B) Znajdują się one na powierzchni ich owłosionej skóry, co jest rzadkością wśród gryzoni. C) Wydzielają olej zamiast potu. D) Wydzielają one unikalny zapach.
A) 80 do 100 kg B) 10 do 20 kg C) 5 do 15 kg D) 35 do 66 kg (77 do 146 funtów)
A) 2n = 66, FN = 102 B) 2n = 60, FN = 110 C) 2n = 44, FN = 78 D) 2n = 52, FN = 96
A) 30 do 40 cm B) 90 do 100 cm C) 70 do 80 cm D) 50 do 62 cm (20 do 24 cali)
A) Czarny B) Szary C) Biały D) Czerwono-brązowy
A) Bez żucia, połykając w całości. B) W pionie, w górę i w dół. C) Przez mielenie żarem od przodu do tyłu, a nie z boku na bok. D) Z boku na bok, podobnie jak krowy.
A) 130–150 dni B) 90-100 dni C) 200-210 dni D) 365 dni
A) Brazylijska borelioza przypominająca boreliozę Lyme B) Gorączka Dengue C) Wirus Zika D) Choroba Chagas |