A) Antarktyda B) Las deszczowy Amazonii C) Arktyka D) Pustynia Sahara
A) Ryby B) Owoce leśne C) Trawa D) Foki
A) Ciągłe poruszanie się B) Zimowanie C) Noszenie ubrań D) Gęste futro i warstwa tłuszczu
A) Dwie B) Trzy C) Jedna D) Cztery
A) Fioletowy B) Czarny C) Pomarańczowy D) Biały
A) Do 80 kilometrów B) Do 32 kilometrów C) Do 160 kilometrów D) Do 8 kilometrów
A) Czekając w pobliżu otworów oddechowych w lodzie. B) Wspinając się na drzewa. C) Korzystając z sieci rybackich. D) Pogoń za nimi na lądzie.
A) 1 rok B) 3 lata C) 6 miesięcy D) 2 lata
A) Zmiany klimatyczne B) Drapieżniki, takie jak wilki C) Polowania przez ludzi D) Brak pożywienia
A) Ursus arctos B) Ursus maritimus C) Ursus thibetanus D) Ursus americanus
A) Niedźwiedź grizzly B) Niedźwiedź labiryntowy C) Niedźwiedź czarny azjatycki D) Niedźwiedź brunatny
A) Najmniejsze zmartwienie B) Krytycznie zagrożone C) Narażone na wyginięcie D) Podatne na zagrożenie
A) Constantine John Phipps B) Björn Kurtén C) Thomas Pennant D) Carl Linneusz
A) nanook B) tattaq C) isbjørn D) anguraq
A) Norwegowie B) Kultury Netsilik C) Europejczycy D) Eskimosi (Inuici)
A) Thomas Pennant B) Carl Linnaeus C) Theodore Knottnerus-Meyer D) Constantine John Phipps
A) 1964 B) 1773 C) 1774 D) 1758
A) Thomas Pennant B) Carl Linnaeus C) Björn Kurtén D) Constantine John Phipps
A) Carl Linnaeus B) Constantine John Phipps C) Björn Kurtén D) Theodore Knottnerus-Meyer
A) U. m. tyrannus B) U. m. maritimus C) U. m. albus-major D) U. m. arctos
A) Björn Kurtén B) Constantine John Phipps C) Carl Linnaeus D) Theodore Knottnerus-Meyer
A) Tak B) Tylko podczas krzyżowania się z niedźwiedziami brunatnymi C) Tylko w niektórych regionach D) Nie
A) Psowate B) Niedźwiedziowate C) Kociowate D) Mrożkowate
A) Siedem B) Sześć C) Osiem D) Pięć
A) Badania dotyczące hybrydyzacji genetycznej B) Kompletne sekwencje DNA mitochondrialnego C) Analiza behawioralna D) Dane z badań skamieniałości
A) Prince Charles Foreland, Norwegia B) Syberia, Rosja C) Alaska, Stany Zjednoczone D) Grenlandia
A) Dieta roślinożerna B) Dieta owadożerna C) Dieta wszystkożerna D) Dieta mięsna, bogata w tłuszcze
A) 300–800 kg (660–1760 funtów) B) 150–300 kg (330–660 funtów) C) 200–500 kg D) 500–1000 kg
A) 50 procent B) 30 procent C) 100 procent D) 70 procent
A) 30–38 B) 28–36 C) 34–42 D) 40–48
A) Powierzchnia zewnętrzna, skierowana do przodu, rozprasza promieniowanie ultrafioletowe. B) Futro ma łuskowatą strukturę. C) Włosy ochronne są puste w środku. D) Gęsty podszerstek jest długi.
A) Zapobiega przegrzaniu B) Absorbuje ciepło C) Zapewnia kamuflaż D) Utrzymuje ciepło z warstwy tłuszczu
A) Osobniki z trójkolorowym widzeniem, umożliwiającym pełną percepcję kolorów. B) Osobniki z dwukolorowym widzeniem, nie posiadające komórek czopków wrażliwych na zielone światło. C) Widzenie obejmujące cały zakres ultrafioletu. D) Widzenie monochromatyczne (czarno-białe).
A) Islandia B) Grenlandia C) Alaska D) Rosja
A) Ssak lądowy B) Ssak morskiego pochodzenia C) Ssak latający D) Ssak pustynny
A) Ziołowy (xerofiliczny) B) Ziemski (terafiliczny) C) Pagilożny D) Wodny (akwafilik)
A) 5 B) Co najmniej 18 C) 10 D) 25
A) 15–40% B) 50–70% C) 5–10% D) 80–90%
A) Basen wschodni B) Archipelag Kanadyjski C) Południowa Kanada D) Basen zachodni
A) 15 000 mil kwadratowych B) 38 000 km² C) 3500 km² D) 7,5 mili dziennie
A) 3,4 dni B) 95,8 mil C) 6 km/h D) 154,2 kilometrów
A) Ofiara B) Najwyższy drapieżnik C) Padlinożerca D) Roślinożerca
A) Skóra B) Płetwy C) Jaja D) Warstwa tłuszczowa
A) Prowokowanie ich do panicznej ucieczki. B) Czekanie, aż wyjdą na brzeg. C) Polowanie w grupach. D) Kopanie podwodnych tuneli.
A) Żyją samotnie B) Żyją w stadach C) Żyją w koloniach D) Żyją w grupach
A) Czuwanie B) Brzęczenie C) Ryk D) Pomruk
A) Stabilne sojusze B) Hierarchie dominacji C) Grupy żerujące na padlinie D) Grupy matek z potomstwem
A) Sygnały wizualne. B) Odgłosy wokalne. C) Oznaczenia moczem na drzewach. D) Zapach wydzielany z poduszek stóp i pozostawiany na śladach.
A) Kanibalizm B) Polowanie w grupach C) Unikanie kontaktu z innymi niedźwiedziami D) Spożywanie wyłącznie materiału roślinnego
A) Koordynacja grupy B) Szybkość w wodzie C) Surowa siła D) Skradanie i kamuflaż
A) Poligynia z obroną samicy, poliamoria sekwencyjna lub rozwiązłość. B) Ścisła monogamia. C) Hermafrodytyzm. D) Polandria (monogamia żeńska).
A) Wymagają budowania gniazd. B) Mogą być dość agresywne. C) Zawsze są spokojne. D) Obejmują śpiewanie.
A) W okresie wiosennym B) Po zakończeniu okresu godowym C) Przed rozpoczęciem okresu godowego D) W miesiącach letnich
A) Temperatura wewnątrz może być znacznie wyższa niż na zewnątrz. B) Zawsze panuje w nich temperatura poniżej zera. C) Są otwarte ku niebu. D) Nie mają stropu.
A) Zagnieżdżanie zachodzi podczas parowania. B) Nie dochodzi do zagnieżdżenia. C) Zapłodniona zarodek nie rozpoczyna rozwoju aż do jesieni. D) Zagnieżdżanie embrionu następuje natychmiast po zapłodzeniu.
A) Około 600 gramów (21 uncji) B) 1 kilogram (2,2 funta) C) 5 kilogramów (11 funtów) D) 10 kilogramów (22 funty)
A) Rodzą się z otwartymi oczami. B) Po miesiącu C) Natychmiast po urodzeniu D) Po sześciu miesiącach
A) Ochrona jest ograniczona do konkretnych regionów. B) Od 2008 roku są one uznawane za gatunki zagrożone na mocy amerykańskiej Ustawy o Zagrożonych Gatunkach. C) W Stanach Zjednoczonych nie ma żadnych prawnych przepisów chroniących niedźwiedzie polarne. D) Są one chronione tylko w określonych porach roku.
A) XX wiek B) XVIII wiek C) VII wiek D) XIII wiek
A) kopanie B) wspinaczka C) latanie D) pływanie
A) Horatio Nelson B) James Cook C) John Franklin D) Vitus Bering
A) A Voyage to Hudson's Bay B) Konungs skuggsjá C) Histoire Naturelle D) Nihon Shoki
A) rolnictwo B) eksploracja C) polowanie D) handel
A) wątroba B) tłuszcz C) skóra D) mięso
A) Hudson's Bay Company B) Carnegie Steel Company C) British East India Company D) Royal Dutch Shell
A) jako gobeliny B) umieszczone w ołtarzach C) zawieszone na ścianach D) na podłogach
A) Horatio Nelson B) Henry Ellis C) Constantine Phipps D) Comte de Buffon
A) 50 ataków B) 73 ataki C) 30 ataków D) 100 ataków
A) Dorosłe samice. B) Starsze samce. C) Samice broniące swoich młodych. D) Samce, zazwyczaj młode osobniki.
A) Niedźwiedzie grizzly B) Niedźwiedzie brunatne C) Niedźwiedzie czarne (amerykańskie) D) Niedźwiedzie polarne
A) Duże klatki ze szklanymi ścianami B) Warunki, które naśladowały naturalne środowisko zwierzęcia C) Betonowe platformy D) Sztuczny śnieg i lód oddzielone fosami
A) Fluoksetyna (Prozac) B) Melatonina C) Kwas acetylosalicylowy (Aspirin) D) Ibuprofen
A) Cirque Krone B) Ursula Böttcher C) Menagerie Bostocka i Wombwella D) Wilhelm Hagenbeck
A) Tierpark Hagenbeck B) Ogród Zoologiczny w Detroit C) Ogród Zoologiczny w Filadelfii D) Ogród Zoologiczny Hellabrunn
A) Nuliajuk B) Bjarndýrakóngur C) Torngarsuk D) Orion
A) Carmichael B) Aurora C) Nuliajuk D) Torngarsuk
A) Pas Oriona B) Klastra Hyady C) Aldebaran D) Klastra Plejades
A) Hauksbók B) Carta marina C) Niewygodna prawda D) Opowieść o Auðunie ze Zachodnich Fiordów
A) Carta marina B) W tekstach pojawia się postać bjarndýrakóngur. C) Hauksbók D) Opowieść o Auðunie z Fiordów Zachodnich
A) The Big Show (1961) B) Seria filmów "Mroczne Materie" C) Igloo (1932) D) Biały świt (1974)
A) National Geographic B) Nissan C) Greenpeace D) World Wide Fund for Nature (WWF)
A) Ocieplenie globalne B) Ochrona niedźwiedzi polarnych C) Kultura Inuitów D) Świadomość problemów związanych ze zmianami klimatycznymi
A) Aldebarana B) Hiady C) Klatka D) Pas Oriona |