A) Gryzoń B) Gad C) Płaz D) Ptak
A) Lasy deszczowe B) Góry C) Pustynie D) Bagna
A) Czarny B) Biały C) Szary D) Sandy Brown
A) Zapach B) Wzrok C) Przesłuchanie D) Smak
A) Kolonia B) Opakowanie C) Stado D) Samotnik
A) Długie tylne nogi B) Krótki ogon C) Małe płuca D) Małe uszy
A) Poprzez szybki skok B) Ukrywanie się na drzewach C) Naśladowanie innych zwierząt D) Rozpylanie jadu
A) Umiejętność skakania B) Prędkość kopania C) Biegłość we wspinaczce D) Umiejętności pływackie
A) Obrona B) Regulacja ciepła C) Przyciąganie partnerów D) Równowaga
A) Pustynia Sahara B) Australijska pustynia C) Pustynia Arabska D) Pustynia Gobi
A) Ursidae B) Dipodidae C) Felidae D) Canidae
A) Popołudnie B) Wieczór C) Noc D) Poranek
A) Zanieczyszczenie B) Zmiana klimatu C) Choroba D) Utrata siedlisk
A) Gryzonie B) Artiodactyla C) Mięsożerne D) Naczelne
A) Azja B) Ameryka Południowa C) Australia D) Afryka
A) Język migowy B) Taniec C) Wokalizacje D) Wysyłanie wiadomości tekstowych
A) Głód B) Starość C) Drapieżnictwo D) Choroba
A) Około 2–3 lata B) 15–20 lat C) 5–7 lat D) 10–12 lat
A) Do długotrwałego biegu na duże odległości. B) Do wykonywania chaotycznych skoków i ucieczki przed drapieżnikami. C) Do kopania nor w piasku. D) Do pływania w wodzie.
A) Gęste futro, chroniące przed zimnymi wiatrami. B) Długie pazury, służące do kopania nor. C) Włoski na spodzie stóp, zapewniające lepszą przyczepność. D) Płetwiaste stopy, umożliwiające pływanie w piasku.
A) Gen insuliny B) Gen keratyny C) Gen hemoglobiny D) Gen shox2
A) Sowy uszate (Athene noctua) B) Orły C) Węże D) Lwy
A) 100 km/h (62 mile na godzinę) B) 24 km/h (15 mil na godzinę) C) 10 km/h (6,2 mili na godzinę) D) 50 km/h (31 mil na godzinę)
A) Poprawia zdolności pływania. B) Poprawia dwunożną lokomocję. C) Zwiększa zmysł węchu. D) Zapewnia lepszy wzrok.
A) Brak korelacji ze środowiskiem. B) Zęby są przystosowane do mielenia twardych skorup. C) Zapisy dentystyczne wskazują na przystosowania do spożywania mięsa. D) Powolny wzrost wysokości koron zębowych odpowiada bardziej otwartemu i suchszemu ekosystemowi.
A) Powyżej 1 metra B) Od 4 do 26 cm (od 1,6 do 10,2 cala) C) Od 30 do 50 cm D) Mniej niż 2 cm
A) Zawsze dłuższy niż całe ciało B) Równy długości ciała C) Brak ogona D) Krótszy niż ciało
A) W najgorętszych godzinach dnia B) W środku nocy C) O zmierzchu D) Wczesnym rankiem
A) Przechowywanie zapasów jedzenia B) Wychowywanie młodych C) Zimowanie D) Ochrona podczas polowania w ciągu dnia
A) Grupa gerbilli polujących razem. B) Termin określający młode osobniki gerbilli. C) Nory wspólne, które zapewniają dodatkowe ciepło. D) Tymczasowe zgromadzenie w celu rozmnażania.
A) Twarde nasiona B) Przechowywane jedzenie C) Owady D) Materia roślinna
A) Poprzez zbieranie rosy. B) Z pokarmu, który spożywają. C) Pijąc wodę z dostępnych źródeł. D) Spożywając zapasy wody.
A) Jaculus blanfordi B) Cardiocranius paradoxus C) Dipus sagitta D) Euchoreutes naso
A) Allactaginae B) Euchoreutinae C) Dipodinae D) Cardiocraniinae
A) Jesienią B) Od marca do lipca C) Przez cały rok D) Podczas zimowej hibernacji
A) Kąpiele w pyłku B) Oznaczanie terenu moczem C) Ruchy ogona D) Vokalizacje (odgłosy)
A) Poligamiczne (z jedną samicą i wieloma samcami). B) Rozmnażanie bez udziału płci (bezwonne). C) Mogą być poligamiczne (z jednym samcem i wieloma samicami). D) Ściśle monogamiczne (z jednym partnerem).
A) Tylko liśćmi. B) Przechowują rośliny na później. C) Korzeniami, ponieważ w nich znajduje się najwięcej wody. D) Przerywają jedzenie.
A) Eremodipus lichensteini B) Stylodipus sungorus C) Dipus sagitta D) Jaculus orientalis
A) Jaculus blanfordi B) Scarturus elater C) Allactaga major D) Pygeretmus pumilio
A) Cardiocraniinae B) Dipodinae C) Euchoreutinae D) Allactaginae
A) Jaculus jaculus B) Stylodipus sungorus C) Allactaga severtzovi D) Scarturus vinogradovi
A) Stylodipus andrewsi B) Pygeretmus platyurus C) Euchoreutes naso D) Allactaga bullata
A) Dipus sagitta B) Paradipus ctenodactylus C) Jaculus orientalis D) Scarturus tetradactylus |