A) Cheirogaleus medius B) Varecia variegata C) Microcebus murinus D) Lemur catta
A) Madagaskar B) Brazylia C) Australia D) Indonezja
A) Nocny B) Matutinal C) Crepuscular D) Dzienny
A) Indriidae B) Lepilemuridae C) Lemuridae D) Cheirogaleidae
A) Długi ogon B) Ostre pazury C) Grube futro D) Duże oczy
A) Zabawność B) Agresja C) Medytacja D) Letarg
A) Używanie języka migowego B) Wokalizacje i znakowanie zapachem C) Telepatia D) Sygnały wizualne i tańce
A) Wzrok B) Przesłuchanie C) Zapach D) Smak
A) Zmiana klimatu B) Kłusownictwo C) Drapieżnictwo D) Utrata siedlisk
A) Czworonożność B) Skoki C) Wspinaczka D) Dwunożność
A) 100 do 150 gramów B) 30 do 40 gramów C) 58 do 67 gramów (2,0 do 2,4 uncji) D) 75 do 90 gramów
A) Ssak naczelny z rzędu haplorrhini. B) Ssak naczelny z rzędu prymitywnych naczelnych (strepsirrhini). C) Naczelny prymitywny (prosimian). D) Małpa z Ameryki Południowej (nowowiatrowa).
A) Pondiky B) Tsidy C) Titilivaha D) Koitsiky
A) Jeden z czterech osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. B) Jeden z dwóch osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. C) Jeden z dziesięciu osobników jest każdego roku ofiarą drapieżnika. D) Nie stwierdza się przypadków polowań na te zwierzęta.
A) Wysoka, zazwyczaj rodzi się dwoje młodych w każdym okresie ciąży. B) Umiarkowana, zazwyczaj rodzi się troje młodych w każdym okresie ciąży. C) Nie występuje w warunkach naturalnych. D) Niska, zazwyczaj rodzi się jedno młode w każdym okresie ciąży.
A) Jeden rok B) Pięć lat C) Dwa lata D) Dziesięć lat
A) Do 20 lat B) Do 10 lat C) Do 5 lat D) Do 15 lat
A) Wzrost zagrożenia ze strony drapieżników B) Długotrwałe niedobory pożywienia C) Migracja do nowych siedlisk D) Utrata nocnego trybu życia
A) Około 60 dni B) 120 dni C) 30 dni D) 90 dni
A) Tarsiiformes B) Prosimii C) Strepsirrhini D) Haplorhini
A) Lemuriformes B) Platyrrhini C) Lorisiformes D) Cebidae
A) Lemur pierścieniogoni B) Sifaka Coquerela C) Mysiołinek rdzawoszary (M. griseorufus) D) Mysiołinek brązowy (M. rufus)
A) Louis Leakey B) Étienne Geoffroy Saint-Hilaire C) John Frederick Miller D) Charles Darwin
A) 1834 B) 1777 C) 1972 D) 1931
A) Rdzawy wariant myszokształtnej (M. rufus) B) Sifaka Coquerela C) Szary wariant myszokształtnej D) Czerwono-szary wariant myszokształtnej
A) 25 B) 5 C) Co najmniej 17 D) 10
A) Ma zdolność widzenia kolorów. B) Nie ma zdolności widzenia w podczerwieni. C) Ma wzrok obuoczny. D) Posiada błonę lśniącą (tapetum lucidum).
A) Może zwiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie, magazynując tłuszcz. B) Traci całe futro. C) Zmienia kolor, aby lepiej wtopić się w otoczenie. D) Staje się krótszy i cieńszy.
A) 52 chromosomy B) 66 chromosomów C) 44 chromosomy D) 78 chromosomów
A) Wszystkie są akrocentryczne. B) Wszystkie mają tylko długi ramię. C) Wszystkie mają ramię o równej długości. D) Wszystkie są metacentryczne.
A) 5,6 pikogramów B) 3,12 pikogramów C) 1,8 pikogramów D) 4,2 pikogramów
A) Jasnoczerwony B) Białawy C) Ciemnobrązowy D) Czarny
A) Czarny B) Ciemnobrązowy C) Blady, białawy D) Jasnożółty
A) Nogi B) Ogon C) Grzbiet D) Brzuch
A) Zwiększone spożycie węglowodanów w okresie hibernacji. B) Zmniejszone spożycie pokarmu w okresie deszczów. C) Zwiększone spożycie białka w okresie ich największej aktywności. D) Brak zmian w diecie przez cały rok.
A) Tundra B) Umiarkowane lasy deszczowe C) Nizinne, tropikalne lasy suchostojowe D) Pustynia
A) Las wtórny B) Tropikalny las deszczowy C) Umiarkowany las liściasty D) Las pierwotny
A) Żaden B) Tylko w czasie pory deszczowej C) Mniej niż 10% D) Wyższy procent
A) Narodowy park Ankarafantsika B) Rzeka Onilahy lub jezioro Tsimanampetsotsa C) Rezerwat przyrody Mandena D) Tôlanaro
A) Roślinożerca. B) Drapieżnik dużych ssaków. C) Zapylacz lokalnych gatunków roślin. D) Padlinożerca.
A) Budowanie gniazd na ziemi. B) Kanibalizm – atak na dorosłą samicę. C) Prowadzenie samotnego trybu życia. D) Migracje na duże odległości.
A) Kamuflaż B) Budowanie wzmocnionych gniazd C) Fizyczna konfrontacja D) Strategie unikania zagrożenia
A) 10% B) Około 25% C) 50% D) 5%
A) Kot madagaskarski B) Civet madagaskarski C) Mungo z ogonem w pierścienie D) Aye-aye
A) Wspinanie się na najwyższe gałęzie B) Ukrywanie się pod skałami C) Schronienie w dziurach w drzewach D) Ukrywanie się w norach pod ziemią
A) Trawa B) Martwe liście C) Pióra D) Błoto
A) Słuch B) Wzrok C) Dotyk D) Węch
A) Koniki polne B) Termity C) Chrząszcze D) Mrówki
A) Poruszają się na czworakach B) Skaczą jak żaba C) Chodzą w pozycji wyprostowanej D) Przesuwają się na brzuchu
A) Komunikacja z innymi lemurami B) Chwytanie gałęzi C) Odpędzanie owadów D) Organ równowagi
A) Głównie mięsożerna. B) Bardzo szeroki zakres pokarmów. C) Ograniczona wyłącznie do owoców. D) Specjalizuje się w jednym rodzaju owadów.
A) Od maja do sierpnia. B) Od czerwca do października. C) Od kwietnia do września. D) Od listopada do lutego.
A) Żaden z nich, śpią samotnie B) Samice C) Samce D) Zarówno samce, jak i samice w równym stopniu
A) Wybieranie wyłącznie dominujących samców B) Zwiększenie różnorodności genetycznej potomstwa C) Zmniejszenie liczby partnerów D) Zapewnienie większej masy ciała potomstwa
A) 1975 B) 2008 C) 1989 D) 1968
A) 97% B) 25% C) 75% D) 50% |