![]()
A) Leptailurus serval B) Acinonyx jubatus C) Felis catus D) Panthera leo
A) Afrika B) Azija C) Avstralija D) Južna Amerika
A) Deževni gozdovi B) Puščave C) Travišča D) Gore
A) Volkovi B) Eagles C) Krokodili D) Lions
A) 20-25 let B) 15-18 let C) 5-7 let D) 10-12 let
A) Kritično ogrožen B) Ogrožen C) Ranljivi D) Najmanj zaskrbljujoče
A) Majhna ušesa B) Kratek rep C) Dolge noge D) Tupe kremplje
A) Cub B) Mladiček C) Fawn D) Maček
A) Podnebne spremembe B) Plenjenje C) Predatorstvo D) Izguba habitata
A) Paket B) Čreda C) Kolonija D) Osamljeni
A) Vsejedi B) Mesojedci C) Rastlinojedi D) Žužkojedi
A) 3 B) 4 C) 1 D) 2
A) Antilopa B) Glodavci C) Ptice D) Ribe
A) 1 B) 2-4 C) 8-10 D) 5-7
A) Severna Amerika B) Azija C) Države podsaharske Afrike D) Avstralija
A) 30–40 cm (12–16 palcev) B) 70–80 cm (28–31 palcev) C) 54–62 cm (21–24 palcev) D) 100–120 cm (39–47 palcev)
A) 25–35 kg (55–77 lb) B) 3–6 kg (7–13 lb) C) 50–70 kg (110–154 lb) D) 9–18 kg (20–40 lb)
A) Z vonjem B) Z uporabo sluha C) Z uporabo eholokacije D) Izključno z vidom
A) Natančno 1,5 metra (4 čevlji in 11 palcev). B) Manj kot 1 meter (3 čevlji). C) Več kot 2 metra (6 čevljev in 7 palcev). D) Približno 3 metra (9 čevljev in 10 palcev).
A) Z uporabo vonjalnih žlez na tačkah. B) Izključno z vokalizacijo. C) Z drgnjenjem po drevesih. D) Z blatom in slinejo.
A) Samo v zimskih mesecih. B) Samo spomladi. C) Vsak mesec. D) Enkrat ali dvakrat na leto, odvisno od regije.
A) Dva do tri mesece B) Devet do dvanajst mesecev C) Šest do osem mesecev D) En mesec
A) Dvanajst mesecev starosti B) En mesec starosti C) Tri tedne starosti D) Šest mesecev starosti
A) Latinska beseda za mačko B) '(lobo-) cerval', kar v portugalščini pomeni ris C) Ime plemena iz Afrike D) Francoska beseda za žival z vzorci
A) Carl Linnaeus B) Gregor Mendel C) Johann Christian Daniel von Schreber, leta 1776 D) Charles Darwin
A) Ena B) Tri C) Pet D) Sedem
A) 'Pikasta lepota' B) 'Prebivalec gozdov' C) 'Majčka, nežna mačka' D) 'Hitri lovec'
A) 2006 B) 1986 C) 1997 D) 2010
A) Strahljivost B) Lovske sposobnosti C) Agresivnost D) Pripravljenost na družbo
A) Nigerija B) Egipt C) Južna Afrika D) Kenija
A) Bela B) Rjava C) Siva D) Črna
A) Namibija B) Tunizija C) Alžirija D) Maroko
A) Travniki B) Savane C) Deževni gozdovi D) Močvirja
A) Nacionalni park Khaudum B) Nacionalni park Mudumu C) Nacionalni park Luambe D) Narodni park Dinder–Alatash
A) Majhna družbena interakcija B) Pogosto skupinsko lovljenje C) Redne teritorialne bitke D) Nenehna vokalna komunikacija
A) Visokotonen cvrk B) Glasen rjoh C) Nizko riganje D) Globok grmenje
A) 10–20% B) 30–40% C) 50–70% D) 80–97%
A) Afriška travnička podgana B) Zebra C) Žirafa D) Afriški slon
A) Ko dosežejo polnoletnost B) Po enem mesecu C) Ob rojstvu D) Ko so stari šest mesecev
A) Kora B) Listje C) Trava D) Sadje
A) Ob starosti šest mesecev B) Mesec dni po rojstvu C) Šest mesecev po rojstvu D) Dve tedna po rojstvu
A) Po tem, ko zapustijo mater B) Preden si prinesejo trajne sekalne zobe C) Nikoli D) Šele ko so popolnoma odrasli
A) Priloga I B) Ni navedena v Konvenciji CITES C) Priloga III D) Priloga II
A) Pasma mačk Bengal. B) Pasma mačk Siamka. C) Pasma mačk Perska. D) Pasma mačk Savannah. |