A) Leptailurus serval B) Felis catus C) Acinonyx jubatus D) Panthera leo
A) Afrika B) Avstralija C) Južna Amerika D) Azija
A) Gore B) Travišča C) Deževni gozdovi D) Puščave
A) Eagles B) Lions C) Volkovi D) Krokodili
A) 20-25 let B) 10-12 let C) 15-18 let D) 5-7 let
A) Ogrožen B) Najmanj zaskrbljujoče C) Kritično ogrožen D) Ranljivi
A) Tupe kremplje B) Kratek rep C) Dolge noge D) Majhna ušesa
A) Cub B) Maček C) Mladiček D) Fawn
A) Izguba habitata B) Predatorstvo C) Podnebne spremembe D) Plenjenje
A) Paket B) Kolonija C) Čreda D) Osamljeni
A) Mesojedci B) Rastlinojedi C) Vsejedi D) Žužkojedi
A) 2 B) 1 C) 3 D) 4
A) Ptice B) Antilopa C) Glodavci D) Ribe
A) 5-7 B) 8-10 C) 1 D) 2-4
A) Države podsaharske Afrike B) Severna Amerika C) Avstralija D) Azija
A) 70–80 cm (28–31 palcev) B) 100–120 cm (39–47 palcev) C) 30–40 cm (12–16 palcev) D) 54–62 cm (21–24 palcev)
A) 9–18 kg (20–40 lb) B) 3–6 kg (7–13 lb) C) 50–70 kg (110–154 lb) D) 25–35 kg (55–77 lb)
A) Z uporabo sluha B) Z vonjem C) Z uporabo eholokacije D) Izključno z vidom
A) Natančno 1,5 metra (4 čevlji in 11 palcev). B) Manj kot 1 meter (3 čevlji). C) Več kot 2 metra (6 čevljev in 7 palcev). D) Približno 3 metra (9 čevljev in 10 palcev).
A) Izključno z vokalizacijo. B) Z blatom in slinejo. C) Z uporabo vonjalnih žlez na tačkah. D) Z drgnjenjem po drevesih.
A) Vsak mesec. B) Samo spomladi. C) Samo v zimskih mesecih. D) Enkrat ali dvakrat na leto, odvisno od regije.
A) En mesec B) Šest do osem mesecev C) Dva do tri mesece D) Devet do dvanajst mesecev
A) Dvanajst mesecev starosti B) Šest mesecev starosti C) En mesec starosti D) Tri tedne starosti
A) Latinska beseda za mačko B) '(lobo-) cerval', kar v portugalščini pomeni ris C) Francoska beseda za žival z vzorci D) Ime plemena iz Afrike
A) Carl Linnaeus B) Johann Christian Daniel von Schreber, leta 1776 C) Gregor Mendel D) Charles Darwin
A) Ena B) Sedem C) Pet D) Tri
A) 'Prebivalec gozdov' B) 'Pikasta lepota' C) 'Majčka, nežna mačka' D) 'Hitri lovec'
A) 1997 B) 1986 C) 2010 D) 2006
A) Pripravljenost na družbo B) Lovske sposobnosti C) Agresivnost D) Strahljivost
A) Južna Afrika B) Nigerija C) Kenija D) Egipt
A) Siva B) Rjava C) Bela D) Črna
A) Namibija B) Tunizija C) Maroko D) Alžirija
A) Savane B) Močvirja C) Deževni gozdovi D) Travniki
A) Nacionalni park Khaudum B) Nacionalni park Luambe C) Narodni park Dinder–Alatash D) Nacionalni park Mudumu
A) Nenehna vokalna komunikacija B) Majhna družbena interakcija C) Redne teritorialne bitke D) Pogosto skupinsko lovljenje
A) Visokotonen cvrk B) Glasen rjoh C) Nizko riganje D) Globok grmenje
A) 10–20% B) 50–70% C) 80–97% D) 30–40%
A) Afriški slon B) Afriška travnička podgana C) Žirafa D) Zebra
A) Po enem mesecu B) Ob rojstvu C) Ko so stari šest mesecev D) Ko dosežejo polnoletnost
A) Sadje B) Trava C) Listje D) Kora
A) Dve tedna po rojstvu B) Ob starosti šest mesecev C) Mesec dni po rojstvu D) Šest mesecev po rojstvu
A) Nikoli B) Po tem, ko zapustijo mater C) Šele ko so popolnoma odrasli D) Preden si prinesejo trajne sekalne zobe
A) Ni navedena v Konvenciji CITES B) Priloga I C) Priloga II D) Priloga III
A) Pasma mačk Bengal. B) Pasma mačk Savannah. C) Pasma mačk Siamka. D) Pasma mačk Perska. |