6th grade weather study guide 1
  • 1. measures wind speed
A) dew point
B) humidity
C) exosphere
D) anemometer
  • 2. the temperature at which air is saturated and condensation forms
A) dew point
B) troposphere
C) humidity
D) anemometer
  • 3. The amount of water vapor present in the air
A) water vapor
B) anemometer
C) wind
D) humidity
  • 4. The current condition of the atmosphere including cloud cover, temperature, wind speed and direction, humidity and air pressure
A) weather
B) dew point
C) anemometer
D) stratosphere
  • 5. Clouds are classified by
A) size and distance from ground
B) height and color
C) height and shape
D) color and size
  • 6. Clouds form as moist air
A) dries and expands
B) cools and condeses
  • 7. boundary between earth and space
A) exosphere
B) stratosphere
C) troposphere
D) mesosphere
  • 8. hottest layer
A) thermospere
B) troposphere
C) stratosphere
D) exosphere
  • 9. Meteors burn here
A) thermosphere
B) mesosphere
C) troposphere
D) stratosphere
  • 10. the ozone layer is here
A) troposphere
B) stratosphere
C) exosphere
D) mesosphere
  • 11. Weather happens and we live here
A) mesosphere
B) stratosphere
C) stratosphere
D) troposphere
  • 12. water that is gas
A) solid
B) water cycle
C) water vapor
D) liquid
  • 13. evaporation-condensation-precipitation
A) water cycle
B) water vapor
C) troposphere
D) mesosphere
  • 14. occurs because of pressure differences in the air
A) water cycle
B) exosphere
C) wind
D) troposphere
  • 15. layers of gases that surround a planet
A) thermosphere
B) atmosphere
C) stratosphere
D) exosphere
  • 16. visible water on Earth's surface
A) humidity
B) surface water
C) water vapor
D) water cycle
  • 17. temperature at which air is saturated and condensation forms
A) stratosphere
B) dew point
C) exosphere
D) mesosphere
  • 18. rain, sleet, snow, hail
A) mesosphere
B) dew point
C) thermosphere
D) precipitation
  • 19. process of going from a liquid to a gas
A) exosphere
B) evaporation
C) troposphere
D) saturation
  • 20. 97% of the Earth's water is in the
A) ice caps at the poles
B) oceans
C) people
D) air
  • 21. which one is not a state of water
A) solid
B) gelified
C) gas
D) liquid
  • 22. a person who forcasts the weather
A) meterologist
B) biologist
C) sciencologist
D) coologist
  • 23. when water droplets form around dust particles and become heavy enought to fall out of the clouds
A) water cycle
B) anemometer
C) precipitation
D) water vapor
  • 24. name of cloud that produces thunderstorms
A) exosphere
B) cumulonimbus
C) stratus
D) troposphere
  • 25. Which one is not a level of clouds
A) vertical
B) low
C) horizontal
D) middle
  • 26. a stratrus cloud that forms near the ground
A) exosphere
B) sleet
C) mesosphere
D) fog
  • 27. the amount of water vapor in the air
A) water cycle
B) humidity
C) exosphere
D) stratosphere
  • 28. weather is caused by the interaction of all of these except
A) water
B) time
C) sun/heat
D) air
Students who took this test also took :

Answer Key

1.D   2.A   3.D   4.A   5.C   6.B   7.A   8.A   9.B   10.B   11.D   12.C   13.A   14.C   15.B   16.B   17.B   18.D   19.B   20.B   21.B   22.A   23.C   24.B   25.C   26.D   27.B   28.B  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.