PAWS vocabulary 7th grade
  • 1. water cycle
A) a resource that is replace or restored as it is used, by natural process in a reasonable amount of time.
B) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
C) path that water takes as it is being cycled through the environment.
  • 2. tissue
A) a structure containing different tissues that are organized to carry out a specific function of the body. (Brain, Heart, etc.)
B) similar cells acting to perform a specific function.
C) any living plant animal or fungus that maintains various vital processes necessary for life.
  • 3. system
A) a resource that is replace or restored as it is used, by natural process in a reasonable amount of time.
B) set of objects, organisms, or different parts acting to form a whole.
C) path that water takes as it is being cycled through the environment.
  • 4. scientific method
A) a procedure that is carried out in order to observe a response caused by a stimulus.
B) a plan of inquiry that uses science process skills as a tool to gather, organize, analyze, and communicate information.
C) the factor that is changed in an experiment in order to study changes in the dependent variable.
  • 5. resource
A) any material that can be used to satisfy a need.
B) a cell structure that contains the cell's genetic material.
C) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
  • 6. renewable resource
A) the amount of matter an object contains.
B) path that water takes as it is being cycled through the environment.
C) a resource that is replace or restored as it is used, by natural process in a reasonable amount of time.
  • 7. producer
A) an organism that preys on and consumes animals. Usually an animal.
B) an organism caught or hunted for food by another organism.
C) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
  • 8. prey
A) an organism that preys on and consumes animals. Usually an animal.
B) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
C) an organism caught or hunted for food by another organism.
  • 9. predator
A) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
B) an organism caught or hunted for food by another organism.
C) an organism that preys on and consumes animals. Usually an animal.
  • 10. population
A) all populations of organisms belonging to different species and sharing the same geographical area.
B) a group of organisms of the same species living in a specific geographical area.
C) set of objects, organisms, or different parts acting to form a whole.
  • 11. pollution
A) any material that can be used to satisfy a need.
B) the amount of matter an object contains.
C) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
  • 12. photosynthesis
A) a structure containing different tissues that are organized to carry out a specific function of the body. (Brain, Heart, etc.)
B) any material that can be used to satisfy a need.
C) a chemical process by which plants trap light energy to convert carbon dioxide and water into carbohydrates(sugars)
  • 13. organism
A) Any living thing.
B) a structure containing different tissues that are organized to carry out a specific function of the body. (Brain, Heart, etc.)
C) a group of organisms of the same species living in a specific geographical area.
  • 14. organ
A) a structure containing different tissues that are organized to carry out a specific function of the body. (Brain, Heart, etc.)
B) any living plant animal or fungus that maintains various vital processes necessary for life.
C) similar cells acting to perform a specific function.
  • 15. microscopic
A) relating to an object too small to be visible without the use of a microscope.
B) a chemical process by which plants trap light energy to convert carbon dioxide and water into carbohydrates(sugars)
C) any material that can be used to satisfy a need.
  • 16. life cycle
A) the entire sequence of events in an organism's growth and development.
B) all populations of organisms belonging to different species and sharing the same geographical area.
C) set of objects, organisms, or different parts acting to form a whole.
  • 17. herbivore
A) an organism that preys on and consumes animals. Usually an animal.
B) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
C) an animal that feeds on plants.
  • 18. habitat
A) all populations of organisms belonging to different species and sharing the same geographical area.
B) set of objects, organisms, or different parts acting to form a whole.
C) a place in an ecosystem where an organism normally lives.
  • 19. fossil
A) rock formed from layers of sediment that overlay and squeeze together.
B) an organism caught or hunted for food by another organism.
C) a whole or part of a plant or animal that has been preserved in sedimentary rock.
  • 20. food web
A) a pyramidal diagram that compares the amount of energy available at each position or level in the feeding order.
B) a resource that is replace or restored as it is used, by natural process in a reasonable amount of time.
C) the interconnected feeding relationships in a food chain found in a particular place and time.
  • 21. food chain
A) a pyramidal diagram that compares the amount of energy available at each position or level in the feeding order.
B) transfer of energy through various stages as a result of feeding patterns of a series of organisms.
C) any material that can be used to satisfy a need.
  • 22. experiment
A) a procedure that is carried out and repeated under controlled conditions in order to discover, demonstrate, or test a hypothesis.
B) a plan of inquiry that uses science process skills as a tool to gather, organize, analyze, and communicate information.
C) a procedure that is carried out in order to observe a response caused by a stimulus.
  • 23. environment
A) the sum of conditions effecting an organism, including all living and non-living things in the area.
B) path that water takes as it is being cycled through the environment.
C) all populations of organisms belonging to different species and sharing the same geographical area.
  • 24. energy pyramid
A) the entire sequence of events in an organism's growth and development.
B) a pyramidal diagram that compares the amount of energy available at each position or level in the feeding order.
C) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
  • 25. ecosystem
A) a group of organisms of the same species living in a specific geographical area.
B) set of objects, organisms, or different parts acting to form a whole.
C) an integrated unit of biological community, it's physical environment, and interactions.
  • 26. decomposer
A) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
B) an organism caught or hunted for food by another organism.
C) any organism that feeds or obtains nutrients by breaking down organic matter from dead organisms.
  • 27. consumer
A) an organism that feeds on another organism for food.
B) any organism that makes it's own food from sunlight.
C) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
  • 28. conservation
A) controlled use and or maintenence of natural resources. Various efforts to preserve or protect natural resources.
B) any material that can be used to satisfy a need.
C) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
  • 29. community
A) a group of organisms of the same species living in a specific geographical area.
B) any living plant animal or fungus that maintains various vital processes necessary for life.
C) all populations of organisms belonging to different species and sharing the same geographical area.
  • 30. carnivore
A) an animal or plant that consumes or obtains nutrients from animals.
B) an organism caught or hunted for food by another organism.
C) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
  • 31. adaptation
A) the entire sequence of events in an organism's growth and development.
B) the existence of a wide range of different species in a given area or specific period of time.
C) a characteristic of an organism that increases it's chance of survival in its environment.
  • 32. abiotic
A) the entire sequence of events in an organism's growth and development.
B) an environmental factor not associated with the activities of living organisms
C) an organism that makes it's own food from the environment. Usually a green plant.
  • 33. allele
A) any of two or more alternate forms of a gene that an organism may have for a particular trait.
B) similar cells acting to perform a specific function.
C) an animal that feeds on plants.
  • 34. asexual reproduction
A) reproduction involving the union of gametes producing an offspring with traits from both parents.
B) a form of reproduction in which new individuals are formed without the involvement of gametes.
C) the process of nuclear division in cells during which the number of chromosomes is reduced by half.
  • 35. biodiversity
A) the existence of a wide range of different species in a given area or specific period of time.
B) the entire sequence of events in an organism's growth and development.
C) set of objects, organisms, or different parts acting to form a whole.
  • 36. biotic
A) any material that can be used to satisfy a need.
B) the existence of a wide range of different species in a given area or specific period of time.
C) factors in an environment relating to, caused by or produced by living organisms
  • 37. calorie
A) unit of energy; the amount of heat needed to raise one gram of water one degree Celsius at standard atmospheric pressure.
B) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
C) a chemical process by which plants trap light energy to convert carbon dioxide and water into carbohydrates(sugars)
  • 38. dependent variable
A) a factor being measured or observed in an experiment.
B) the factor that is changed in an experiment in order to study changes in the dependent variable.
C) a graphical checkboard used to determine results from a particular genetic cross.
  • 39. dominance
A) an allele for a trait that will be masked unless the organism is homozygous for this trait.
B) tendency of certain (dominant) alleles to mask the expression of their corresponding (recessive) alleles.
C) a process of nuclear division in eukaryotic cells during which the nucleus of the cell divides into two nuclei, each with the same number of chromosomes.
  • 40. ecosystem
A) an ecological community, together with it's environment, functioning as a unit.
B) path that water takes as it is being cycled through the environment.
C) a group of organisms of the same species living in a specific geographical area.
  • 41. Punnett square
A) a process of nuclear division in eukaryotic cells during which the nucleus of the cell divides into two nuclei, each with the same number of chromosomes.
B) an allele for a trait that will be masked unless the organism is homozygous for this trait.
C) a graphical checkboard used to determine results from a particular genetic cross.
  • 42. recessive
A) tendency of certain (dominant) alleles to mask the expression of their corresponding (recessive) alleles.
B) a cell structure that contains the cell's genetic material.
C) an allele for a trait that will be masked unless the organism is homozygous for this trait.
  • 43. sexual reproduction
A) reproduction involving the union of gametes producing an offspring with traits from both parents.
B) a process of nuclear division in eukaryotic cells during which the nucleus of the cell divides into two nuclei, each with the same number of chromosomes.
C) a chemical process by which plants trap light energy to convert carbon dioxide and water into carbohydrates(sugars)
  • 44. tropism
A) the motion of an organism or part of an organism toward or away from an external stimulus.
B) a chemical process by which plants trap light energy to convert carbon dioxide and water into carbohydrates(sugars)
C) path that water takes as it is being cycled through the environment.
  • 45. variable
A) a plan of inquiry that uses science process skills as a tool to gather, organize, analyze, and communicate information.
B) a procedure that is carried out in order to observe a response caused by a stimulus.
C) an event, condition, or factor that can be changed or controlled in order to study or test a hypothesis in a scientific experiment.
  • 46. gene
A) the amount of matter an object contains.
B) a specific part of a chromosome or sequence of DNA that determines a particular feature or characteristic in an organism.
C) a cell structure that contains the cell's genetic material.
  • 47. heterozygous
A) cell or organism that has identical rather than different alleles for a particular trait.
B) a process of nuclear division in eukaryotic cells during which the nucleus of the cell divides into two nuclei, each with the same number of chromosomes.
C) a cell or organism that has two different alleles for a particular trait.
  • 48. homozygous
A) the process of nuclear division in cells during which the number of chromosomes is reduced by half.
B) cell or organism that has identical rather than different alleles for a particular trait.
C) a cell or organism that has two different alleles for a particular trait.
  • 49. mass
A) a cell structure that contains the cell's genetic material.
B) the amount of matter an object contains.
C) any alteration of the natural environment producing a condition harmful to living organisms.
  • 50. meiosis
A) a chemical process by which plants trap light energy to convert carbon dioxide and water into carbohydrates(sugars)
B) a process of nuclear division in eukaryotic cells during which the nucleus of the cell divides into two nuclei, each with the same number of chromosomes.
C) the process of nuclear division in cells during which the number of chromosomes is reduced by half.
  • 51. mitosis
A) the entire sequence of events in an organism's growth and development.
B) a process of nuclear division in eukaryotic cells during which the nucleus of the cell divides into two nuclei, each with the same number of chromosomes.
C) the process of nuclear division in cells during which the number of chromosomes is reduced by half.
  • 52. nucleus
A) the amount of matter an object contains.
B) similar cells acting to perform a specific function.
C) a cell structure that contains the cell's genetic material.
  • 53. independent variable
A) the factor that is changed in an experiment in order to study changes in the dependent variable.
B) a procedure that is carried out in order to observe a response caused by a stimulus.
C) a factor being measured or observed in an experiment.
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.B   3.B   4.B   5.A   6.C   7.C   8.C   9.C   10.B   11.C   12.C   13.A   14.A   15.A   16.A   17.C   18.C   19.C   20.C   21.B   22.A   23.A   24.B   25.C   26.C   27.A   28.A   29.C   30.A   31.C   32.B   33.A   34.B   35.A   36.C   37.A   38.A   39.B   40.A   41.C   42.C   43.A   44.A   45.C   46.B   47.C   48.B   49.B   50.C   51.B   52.C   53.A  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.