Astronomy - Chapter 1 - Section 1 - Multiple Choice
  • 1. How long does it take for the Earth rotate once on its axis?
A) 1 week
B) 1 month
C) 1 year
D) 1 day
  • 2. How long does it take for the Earth revolve once around the sun?
A) 1 month
B) 1 year
C) 1 week
D) 1 day
  • 3. Equinox means equal night.
A) False
B) True
  • 4. The distance of the Earth from the sun causes the cycle of seasons.
A) False
B) True
  • 5. The tilt of the earth is
A) 90 degree
B) 35.2 degrees
C) 29 degrees
D) 23.5 degrees
  • 6. The length of a year is
A) 365.25 days
B) 360 days
C) 356.50 days
D) 355 days
  • 7. The solstices are in
A) September and December
B) March and June
C) March and September
D) June and December
  • 8. Day and night are caused by the Earth's
A) rotation
B) tilt
C) revolution
D) moon
  • 9. Seasons are caused by the Earth's
A) rotation
B) tilt
C) size
D) age
  • 10. In the diagram, what season is it in North America?
A) Winter
B) Summer
C) Fall
D) Spring
  • 11. In the diagram, would a person at point A see the sun?
A) No
B) Yes
  • 12. In the diagram, would a person at point C see the sun?
A) No
B) Yes
  • 13. Occurs in March, marks the start of spring in the Northern Hemisphere. Day and night are both about 12 hours long.
A) summer solstice
B) autumnal equinox
C) winter solstice
D) vernal equinox
  • 14. Occurs in September, marks the start of fall in the Northern Hemisphere. Day and night are both about 12 hours long.
A) winter solstice
B) summer solstice
C) autumnal equinox
D) vernal equinox
  • 15. Occurs in June, marks the start of Summer in the Northern Hemisphere. It is the longest day of the year in the Northern Hemisphere.
A) autumnal equinox
B) winter solstice
C) summer solstice
D) vernal equinox
  • 16. Occurs in December, marks the start of Winter in the Northern Hemisphere. It is the shortest day of the year in the Northern Hemisphere.
A) autumnal equinox
B) winter solstice
C) summer solstice
D) vernal equinox
Students who took this test also took :

Answer Key

1.D   2.B   3.B   4.A   5.D   6.A   7.D   8.A   9.B   10.A   11.B   12.A   13.D   14.C   15.C   16.B  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.