Year 4 Literacy Assessment
  • 1. A ______ is a word that is similar to another word.
A) antonym
B) homonym
C) acronym
D) homophone
E) synonym
  • 2. The first element of an informal letter is ____.
A) signature
B) greeting
C) body of the letter
D) sender's address
E) date
  • 3. Most words that end with the suffix '-ment' fall under what part of speech?
A) Adjectives
B) Adverbs
C) Pronouns
D) Nouns
E) Verbs
  • 4. What is the other name for WORD CLASSES?
A) None
B) Word Speech
C) Class of Words
D) All
E) Parts of Speech
  • 5. Government and Requirement are examples of ____
A) Prepositions
B) Nouns
C) Verbs
D) Joiners
E) Pronouns
  • 6. A ____ is a letter or group of letters that are added at the end of a root word to make a new word.
A) cervix
B) affix
C) none
D) prefix
E) suffix
  • 7. The acronym FANBOYS is related to what part of speech?
A) Verbs
B) Nouns
C) Tenses
D) All of the above
E) Connectives
  • 8. A word that describes a noun or pronoun is known as a/an _____
A) adverb
B) adjective
C) Verb
D) noun
E) preposition
  • 9. The last feature of an informal letter is the ____.
A) name
B) greeting
C) address
D) date
E) signature
  • 10. What comes after the sender's address?
A) Date
B) None
C) Body of the Letter
D) Salutation
E) Signature
  • 11. A word that replaces a noun in a sentence is called a/an ______.
A) preposition
B) noun
C) verb
D) joiner
E) pronoun
  • 12. A/An _____ is a word that is opposite to another word.
A) acronym
B) synonym
C) homonym
D) antonym
E) homophone
  • 13. A synonym of VALUE is ______
A) WORTH
B) CASH
C) BURNER
D) VALUER
E) STORE
  • 14. Intelligent, Pretty, and Lazy are all examples of ______.
A) conjunctions
B) adjectives
C) verbs
D) pronouns
E) adverbs
  • 15. The process of identifying the parts of speech in a given sentence is called _____
A) parse
B) pass
C) noun
D) all of the above
E) solve
  • 16. I, he, her, and they are examples of _____.
A) pronouns
B) antonyms
C) adverbs
D) similes
E) nouns
  • 17. The following are examples of _____. -ful, -dom, -ness, -less, and -ible.
A) none
B) suffixes
C) prefixes
D) root words
E) attachment
  • 18. The following are examples of ______. re, pre, un, and il.
A) none
B) prefixes
C) root words
D) suffixes
E) attachment
  • 19. An informal letter is also known as ____.
A) a love letter
B) a formal letter
C) a friendly letter
D) none
E) an official letter
  • 20. A written message that is sent from a person to another person is called _____
A) an advise
B) a letter
C) a message
D) a connection
E) a parsing
images
  • 21. Identify this image. Remember, your answer should have the 'wa' sound. Also begin with a capital letter.
images
  • 22. Identify this image. Remember, your answer should have the 'wa' sound. Also begin with a capital letter.
images
  • 23. Identify this image. Remember, your answer should have the 'wa' sound. Also begin with a capital letter.
images
  • 24. Identify this image. Remember, your answer should have the 'wa' sound. Also begin with a capital letter.
images
  • 25. Identify this image. Remember, your answer should have the 'wa' sound. Also begin with a capital letter.
  • 26. The root words of words that end with the suffix 'ment' fall under what part of speech? Begin your answer in capital letter.
  • 27. The 'S' in the acronym FANBOYS represents ______. Begin your answer in capital letter.
  • 28. The 'B' in the acronym FANBOYS represents ______. Begin your answer in capital letter.
  • 29. Which part of speech talks about where, when and how? Begin your answer in capital letter.
  • 30. The root word in 'Entertainment' is ____. Begin your answer in capital letter.
Answer Key
1.E   2.D   3.D   4.E   5.B   6.E   7.E   8.B   9.E   10.A   11.E   12.D   13.A   14.B   15.A   16.A   17.B   18.B   19.C   20.B   21. Wasp   22. Swan   23. Swamp   24. Swatter   25. Walnut   26. Verb   27. So   28. But   29. Adverb   30. Entertain  
Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.