BASIC SCIENCE
  • 1. The types of evolution are ______, _______ and ______
A) Divergent, convergent and parallel evolution
B) Biological, genetical and characteristic evolution
C) Phenotypic, survival and generational evolution
  • 2. All are stages of evolution except;
A) Homo sapiens erectus
B) Homo habilis
C) Homo sapiens sapiens
  • 3. Another name for homo erectus is called ______
A) Carnivores
B) Modern day man
C) Handy man
  • 4. Homo sapiens sapiens are also known to be ______
A) Carnivores
B) Modern day man
C) Omnivores
  • 5. Water is made up of two elements which are
A) Oxygen and sulphur
B) Hydrogen and oxygen
C) Hydrogen and carbon dioxide
  • 6. The chemical formula for water is
A) All of the above
B) H2○
C) H°2
  • 7. Water has three different stages which are
A) Liquid, solid and gaseous state
B) Water, air and land state
C) Gaseous, water and solid state
  • 8. Water covers around ______% of the earth surface
A) 80%
B) 20%
C) 70%
  • 9. The three major types of blood vessels are
A) Heart, blood vessels and tissues
B) Capillaries, tissues and veins
C) Arteries, capillaries and veins
  • 10. The main function of the blood vessel is to carry _____throughout the body
A) Blood
B) Water
C) Oxygen
  • 11. The heart pumps blood throughout the body via __________
A) Respiratory systen
B) Circulatory system
C) Blood vessel
  • 12. A wall of muscle called ______ separates the two sides of the heart
A) Septum
B) Ventricle
C) Atrium
  • 13. Conveying goods and services from one place to another was easier and faster with the use of ________
A) All of the above
B) Vehicles
C) Horse
  • 14. Tsunami are caused by
A) Volcanic explosion alone
B) None of the above
C) Under water earthquakes and volcanic explosion
  • 15. Approximately, every_______ years, a destructive ocean-wide Tsunami occurs
A) 15
B) 5
C) 10
  • 16. Abiotic components of ecosystem are also known as_____
A) Non-living components
B) Living components
C) Biotic components
  • 17. Earthquakes are usually caused when rock underground suddenly breaks along a fault. The surface whereby they slip is called
A) Fault or fault plane
B) Break point or fault plane
C) None of the above
  • 18. Food chain is a linear sequence of organisms which starts from _____ and end with decomposer
A) Supplier
B) Retailer
C) Producer
  • 19. Volcanoes are grouped into four types. Name them
  • 20. Organisms only survive in an ecosystem when their ________are met
  • 21. Mention the three types of evolution
  • 22. Define water cycle
  • 23. List the four major stages of water cycle
  • 24. Mention four major uses of water
  • 25. The circulatory system is composed of the blood vessel. Name the three stages of blood vessels
  • 26. What are circulatory system?
  • 27. Define evolution
  • 28. In evolution, different characteristics tends to exist within any given population as a result of __________, _________ and other sources of genetic variation
  • 29. Explain parallel evolution
  • 30. Define earthquakes
Answer Key
1.A   2.A   3.A   4.C   5.B   6.B   7.A   8.C   9.C   10.A   11.B   12.A   13.B   14.C   15.A   16.A   17.A   18.C   19.    20.    21.    22.    23.    24.    25.    26.    27.    28.    29.    30.   
Created with That Quiz — the math test generation site with resources for other subject areas.