Why Mosquitoes Buzz in People's Ears Comprehension
  • 1. In this selection, a yam is a ______.
A) weed
B) sweet potato
C) turnip
D) white potato
  • 2. Why does the iguana think that the mosquito's story is nonsense?
A) Yams and mosquitoes are the same size.
B) Yams are always smaller than mosquitoes.
C) There is no such thing as a yam.
D) Mosquitoes are tiny compared to yams.
  • 3. The iguana puts sticks in his ears because _____.
A) he doesn't want to hear what the mosquito is saying
B) the mosquito is buzzing around in his ears
C) he is trying to be funny
D) the mosquito is talking too loudly and too fast
  • 4. The iguana "went off, mek, mek, mek." In the story, the words mek and kirk are ________.
A) how things taste
B) how the animals sound when they move
C) what the animals see
D) the different things animals smell
  • 5. Who warns the other animals of danger?
A) the crow and the monkey
B) the python and the rabbit
C) the mosquito and the iguana
D) King Lion and the owl
  • 6. The monkey leaps "kili wili through the trees". In this story, kili wili means _______
A) calmly
B) excitedly
C) quietly
D) easily
  • 7. How does King Lion find out why the sun is still sleeping?
A) He searches for the mosquito, who is hiding.
B) He asks the owlets.
C) He brings the mosquito before the council.
D) He asks each animal what has happened?
  • 8. The iguana doesn't speak to the python because the iguana _______.
A) is in a hurry
B) can't hear with sticks in his ears
C) is planning some mischief
D) is mad at the snake
  • 9. The author repeated some lines in story to make the ______.
A) story difficult to read
B) story longer
C) story easier to read
D) story fun to read
  • 10. Which sentence best tells about the mosquito?
A) She is very brave.
B) She tries to do good for others.
C) She still whines in people's ears.
D) She causes trouble on purpose.
  • 11. At the end of the story, what does KPAO! stand for?
A) the sound of a mosquito buzzing
B) a word meaning "yes"
C) the sound of someone shouting
D) the sound of someone slapping at a mosquito
  • 12. "Coyote Places the Stars" and "Why Mosquitoes Buzz in People's Ears" are similar because both stories _________.
A) are about real animals and are factual
B) are like a science textbook
C) are humorous and have nonsense verses
D) have animal characters and explain about something in nature
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.D   3.A   4.B   5.A   6.B   7.D   8.B   9.D   10.C   11.D   12.D  

Created with That Quiz — the math test generation site with resources for other subject areas.