Boom Town Comprehension
  • 1. Many people traveled in a _______________ during Old West times.
A) settle
B) stagecoach
C) skillet
D) landmark
  • 2. On our trip to New York, we visited the Statue of Liberty, a famous _____________.
A) boom town
B) skillet
C) stagecoach
D) landmark
  • 3. Every day, the ___________ took their tools and went off to the gold mines.
A) boom town
B) miners
C) landmark
D) settle
  • 4. In the Old West, a settlement often turned into a _____________.
A) skillet
B) boom town
C) stagecoach
D) settle
  • 5. The miners collected a pan full of gold ___________.
A) landmark
B) settle
C) skillet
D) nuggets
  • 6. Uncle Jim makes pancakes in a ____________.
A) nuggets
B) landmark
C) settle
D) skillet
  • 7. The Browns want to _________ in a place where there are good schools.
A) landmark
B) settle
C) boom town
D) stagecoach
  • 8. This selection takes place long ago in _______.
A) California
B) St. Joe
C) gold fields
D) Oregon
  • 9. Pa has brought his family out west because he thinks he'll _____.
A) learn to read
B) strike it rich
C) make his wife happy
D) work all day without pay
  • 10. Who is telling the story?
A) Pa
B) Ma
C) Baby Betsy
D) Amanda
  • 11. In the selection, the phrase "Once in a while a crow flew by" shows how _____ life was.
A) happy
B) beautiful
C) funny
D) boring
  • 12. Because Pa lives in the gold fields during the week, he ______.
A) helps Amanda's pie business get started
B) makes crusts for the pies
C) picks apples for pies
D) can't find pans for Amanda
  • 13. Ma said it was unlikely that Amanda could make pie because ______.
A) Amanda was poor at baking pies
B) there were no pie pans and there was no oven
C) the boys would make fun of her
D) there wasn't enough flour for a pie crust
  • 14. Amanda was ________ about baking pies.
A) persistent
B) grateful
C) angry
D) foolish
  • 15. The main reason Amanda was successful at baking her first pie was that ______.
A) she learned to solver her problem a different way
B) Pa came home to encourage her
C) her brothers finally decided to help
D) Ma ended up making it for her
  • 16. Pa came home with money on Saturday night because he had _______.
A) struck gold
B) sold Amanda's pie
C) traded his horse
D) landed another job
  • 17. Many of the miners decide that ______.
A) living apart from your family is too hard
B) it is easier to get rich doing something else
C) mining for gold is an easy way to get rich
D) only young miners strike it rich
  • 18. The main purpose of this story is to show how a ______.
A) brother and sister can get along
B) little girl learns to bake
C) family strikes it rich
D) town gets its start
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.D   3.B   4.B   5.D   6.D   7.B   8.A   9.B   10.D   11.D   12.A   13.B   14.A   15.A   16.B   17.B   18.D  

Created with That Quiz — a math test site for students of all grade levels.