Astronomy - Chapter 1 - Section 1 - Multiple Choice
  • 1. How long does it take for the Earth rotate once on its axis?
A) 1 week
B) 1 year
C) 1 day
D) 1 month
  • 2. How long does it take for the Earth revolve once around the sun?
A) 1 month
B) 1 day
C) 1 week
D) 1 year
  • 3. Equinox means equal night.
A) False
B) True
  • 4. The distance of the Earth from the sun causes the cycle of seasons.
A) True
B) False
  • 5. The tilt of the earth is
A) 90 degree
B) 35.2 degrees
C) 23.5 degrees
D) 29 degrees
  • 6. The length of a year is
A) 365.25 days
B) 356.50 days
C) 355 days
D) 360 days
  • 7. The solstices are in
A) March and June
B) June and December
C) March and September
D) September and December
  • 8. Day and night are caused by the Earth's
A) tilt
B) moon
C) revolution
D) rotation
  • 9. Seasons are caused by the Earth's
A) age
B) size
C) tilt
D) rotation
  • 10. In the diagram, what season is it in North America?
A) Winter
B) Spring
C) Summer
D) Fall
  • 11. In the diagram, would a person at point A see the sun?
A) No
B) Yes
  • 12. In the diagram, would a person at point C see the sun?
A) Yes
B) No
  • 13. Occurs in March, marks the start of spring in the Northern Hemisphere. Day and night are both about 12 hours long.
A) autumnal equinox
B) summer solstice
C) winter solstice
D) vernal equinox
  • 14. Occurs in September, marks the start of fall in the Northern Hemisphere. Day and night are both about 12 hours long.
A) autumnal equinox
B) winter solstice
C) vernal equinox
D) summer solstice
  • 15. Occurs in June, marks the start of Summer in the Northern Hemisphere. It is the longest day of the year in the Northern Hemisphere.
A) vernal equinox
B) summer solstice
C) autumnal equinox
D) winter solstice
  • 16. Occurs in December, marks the start of Winter in the Northern Hemisphere. It is the shortest day of the year in the Northern Hemisphere.
A) winter solstice
B) vernal equinox
C) summer solstice
D) autumnal equinox
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.D   3.B   4.B   5.C   6.A   7.B   8.D   9.C   10.A   11.B   12.B   13.D   14.A   15.B   16.A  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.