Ecosystems - Lessons 1 and 3
  • 1. An organisms that breaks down dead and decaying matter
A) herbivore
B) decomposer
C) predator
D) omnivore
  • 2. An animal that eats only plants for food
A) carnivore
B) herbivore
C) vegivore
D) omnivore
  • 3. An animal that eats both plants and animals
A) decomposer
B) hungry
C) omnivore
D) carnivore
  • 4. An animal that eats both omnivores and herbivores
A) carnivore
B) producer
C) herbivore
D) omnivore
  • 5. Many food chains that are linked together are called a ________________.
A) food string
B) food link
C) food circles
D) food web
  • 6. Which of the following is a producer?
A) spider
B) cricket
C) fish
D) plant
  • 7. An example of an omnivore would be a ___________________.
A) praying mantis
B) wolf
C) cat
D) bear
  • 8. The animal that is hunted by its predator
A) producer
B) consumer
C) prey
D) predator
  • 9. An example of an herbivore would be a ______________.
A) rabbit
B) lion
C) spider
D) worm
  • 10. An example of a decomposer would be a ____________________.
A) a bird
B) a person
C) worm
D) a tree
  • 11. The living parts in an ecosystem are called
A) abiotic factors
B) biotic factors
C) fossils
D) ecology
  • 12. The direction an arrow faces in a food chain points to who is ___________________.
A) doing the eating
B) eats meat
C) getting eaten
D) eats plants
  • 13. The nonliving parts in an ecosystem are called
A) biotic factors
B) producers
C) ecology
D) abiotic factors
  • 14. Carnivore that hunts for its food
A) prey
B) producer
C) predator
D) consumer
  • 15. Organisms that make their own food for energy are called
A) consumers
B) herbivores
C) producers
D) carnivores
  • 16. Organisms that cannot make their own food and get energy from other organisms are called
A) consumers
B) plants
C) vegivores
D) producers
  • 17. The straight path in which energy is passed from the sun, to producer, to consumers is called a
A) food highway
B) food chain
C) food line
D) food web
  • 18. The living and nonliving factors in an environment and all their interactions
A) community
B) ecosystem
C) food web
D) ecology
  • 19. An important abiotic factor that means the typical weather pattern in an environment
A) temperature
B) weather
C) climate
D) heat
  • 20. All the members of a species that live in an ecosystem
A) kingdom
B) population
C) community
D) species
  • 21. All of the populations in an ecosystem
A) habitat
B) kingdom
C) population
D) community
  • 22. The home of an organism within an ecosystem
A) community
B) house
C) pond
D) habitat
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.B   3.C   4.A   5.D   6.D   7.D   8.C   9.A   10.C   11.B   12.A   13.D   14.C   15.C   16.A   17.B   18.B   19.C   20.B   21.D   22.D  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.