Weather Winds Quiz
Contributed by: Paul

  • 1. The transfer of heat from the sun or other light rays is called
A) waves
B) conduction
C) convection
D) radiation
  • 2. Cold winds that blow from east to west are
A) trade winds
B) prevailing westerlies
C) polar easterlies
D) horse latitudes
  • 3. Winds between 30N and 30S that were used to blow ships from Europe to America are the
A) doldrums
B) trade winds
C) polar easterlies
D) prevailing westerlies
  • 4. This is the name of the area at 30N and 30S with so little wind that sailors would have to throw their horses overboard to lighten the ships load.
A) trade winds
B) horse latitudes
C) doldrums
D) easterlies
  • 5. Joy measured the temperature difference between two areas located next to each other. She did this at four locations. Which location is MOST LIKELY to have the strongest winds?
A) ocean and beach
B) forest and field
C) pond and stream
D) lake and river
  • 6. During the day, the land is warmer than the water, so the warm air rises, causing a breeze to come in from the ocean. What is this called?
A) sea breeze
B) land breeze
C) easterly
D) westerly
  • 7. What air mass does the symbol mT stand for?
A) continental polar
B) maritime tropical
C) continental tropical
D) maritime polar
  • 8. An air mass that forms over cold land is a _________ air mass.
A) maritime tropical
B) maritime polar
C) continental tropicacl
D) continental polar
  • 9. When a warm air mass and a cool air mass meet and do not move, a ______ front is formed.
A) warm front
B) occluded front
C) stationary front
D) cold front
  • 10. Which type of front is pictured?
A) stationary front
B) warm front
C) occluded front
D) cold front
  • 11. True or False: Winds are named for where they are going, not where they are coming from.
A) false
B) true
  • 12. True or False: The area around the Equator where there is little to no wind is called the Doldrums.
A) true
B) false
  • 13. True or False: Wind is caused by differences in air pressure.
A) false
B) true
  • 14. Which type of air mass is formed over Mexico?
A) warm and wet air mass
B) warm and dry air mass
C) cold and dry air mass
D) cold and wet air mass
  • 15. Which best describes the weather when a cold front occurs?
A) warm and rainy
B) warm and sunny
C) cold and sunny
D) cold and raining
Students who took this test also took :

Answer Key

1.D   2.C   3.B   4.B   5.A   6.A   7.B   8.D   9.C   10.C   11.A   12.A   13.B   14.B   15.D  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.