Work and Power Quiz
Contributed by: Garcia

  • 1. Work is the use of a force to move an object through a distance.
A) True
B) False
  • 2. What two things must happen in order for work to be done?
A) Force must be applied and an object must move through a distance
B) For must not be applied and an object must move through a distance
C) Force must be applied and an object must not move through a distance
  • 3. If effort is applied and nothing moves, is work done?
A) no
B) maybe
C) yes
  • 4. How is work calculated?
A) force X distance = work
B) power x distance = work
C) force x power = work
  • 5. Power is different from work because power is the amount of force done per unit of time
A) true
B) false
  • 6. The metric unit of work is
A) newton
B) Joule
C) ounce
  • 7. the amount of work done for each unit of time
A) work
B) distance
C) power
  • 8. What is work?
A) the use of power to move an object
B) the use of force to move an object
C) the use of electricity to move an object
  • 9. How much force is needed to move one piano up one flight of stairs with the weight of an object of 1000N?
A) 1000N
B) 2000N
C) 100N
  • 10. What is the work done if you move a piano of 1000N a distance of 1m?
A) 8000J
B) 16000N
C) 4000J
  • 11. When two balanced forces act upon each other, what happens?
A) nothing
B) They cancel each other out
C) They bounce back in the opposite direction
  • 12. What are unbalanced forces?
A) The forces that are balanced
B) The forces that are equal in size and opposite in direction
C) The forces that are not balanced
  • 13. The net force is the combination of all the individual forces acting on an object at the same time
A) True
B) False
  • 14. If two forces act on an object in the same direction, how is the net force calculated?
A) By subtracting them
B) By multiplying them
C) By adding them
  • 15. If two forces act on an object in opposite directions, how is the net force calculated? In which direction does it act?
A) by multiplying the smaller force by the larger force; in the direction of the larger force
B) by adding the smaller force to the larger force; in the direction of the larger force
C) By subtracting the smaller force from the larger force; in the direction of the larger force
  • 16. What is the result of unbalanced forces acting on an object?
A) The object speeds up, moves, slows down, stops, or changes direction
B) The object slows down, stay in a single position, and stops
C) The object speeds up stay in a single position, slows down, and stays in a single direction
Students who took this test also took :

Answer Key

1.A   2.A   3.A   4.A   5.B   6.B   7.C   8.B   9.A   10.C   11.B   12.C   13.A   14.C   15.C   16.A  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.