Grade 4 Physical Science- Light
  • 1. What do we call material that scatters or absorbs most of the light that strikes it, making objects appear blurry when viewed through it?
A) transparent
B) translucent
C) transitional
D) opaque
  • 2. What do we call material that allows light to pass through, making objects clearly visible when viewed through this material?
A) opaque
B) transparent
C) transitional
D) translucent
  • 3. What do we call material that absorbs most all of the light that strikes it, making objects not visible?
A) transitional
B) transparent
C) opaque
D) translucent
  • 4. Automobile window glass is
A) transparent
B) translucent
C) opaque
D) transitional
  • 5. Frosted (privacy) shower glass is
A) opaque
B) transparent
C) transitional
D) translucent
  • 6. Mirror glass is
A) opaque
B) transparent
C) transitional
D) translucent
  • 7. The bending of light as it passes through different transparent materials is called
A) absorption
B) reflection
C) refraction
D) rotation
  • 8. The bouncing of light from a smooth surface is called
A) absorption
B) refraction
C) rotation
D) reflection
  • 9. A solid, transparent shape that is used to separate white light is called a
A) lens
B) cylinder
C) pyramid
D) prism
  • 10. Magnify means to
A) to transfer energy
B) increase intensity
C) separate white light
D) enlarge visually
  • 11. Which does NOT belong: Light...
A) travels is a straight line
B) is a type of matter
C) travels in waves
D) is a form of energy
  • 12. What is reflected by a red shirt?
A) all light
B) all colors of light except red light
C) red light
D) white light
  • 13. What light is absorbed by a red shirt?
A) white light
B) all colors of light except red light
C) all light
D) red light
  • 14. The colors red, Orange, yellow, green, blue indigo, violet refer to the
A) electromagnetic spectrum
B) radiant spectrum
C) visible spectrum
D) radiation spectrum
  • 15. Which material would be the best choice if you want to allow some light, but would also like some privacy?
A) a rotational material
B) opaque material
C) translucent material
D) transparent material
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.B   3.C   4.A   5.D   6.A   7.C   8.D   9.D   10.D   11.B   12.C   13.B   14.C   15.C  

Created with That Quiz — the math test generation site with resources for other subject areas.