Figurative Language Quiz
  • 1. My father was the sun and the moon to me. What type of figurative language is used in this sentence?
A) personification
B) hyperbole
C) metaphor
D) simile
  • 2. The rain seemed like an old friend who had finally found us. What type of figurative language is used in this sentence?
A) metaphor
B) simile
C) personification
D) onomatopoeia
  • 3. Mr. Z groaned as he got up from the floor.
A) onomatopoeia
B) personification
C) metaphor
D) hyperbole
  • 4. He was a library of information about baseball. What type of figurative language is used in this sentence?
A) simile
B) hyperbole
C) personification
D) metaphor
  • 5. The curtain was waving to everyone every time the wind blew through the open window. What type of figurative language is used in this sentence?
A) personification
B) hyperbole
C) onomatopoeia
D) metaphor
  • 6. The tree shook its branches angrily. What type of figurative language is being used in this sentence?
A) hyperbole
B) personification
C) onomatopoeia
D) metaphor
  • 7. Her head was so full of ideas that it was ready to burst wide open. What type of figurative language is used in this sentence?
A) hyperbole
B) personification
C) alliteration
D) metaphor
  • 8. The baby was like an octopus, grabbing for everything in sight. What type of figurative language is used in this sentence?
A) metaphor
B) personification
C) simile
D) hyperbole
  • 9. I got to the sale too late and they were sold out. Oh well, early bird catches the worm.
A) alliteration
B) idiom
C) personification
D) metaphor
  • 10. Leslie said that she was in the dark about what's going on. What type of figurative language is used in this sentence?
A) idiom
B) personification
C) alliteration
D) metaphor
  • 11. Teddy tiger tried tying teepees together. What type of figurative language is this sentence?
A) idiom
B) hyperbole
C) onomatopoeia
D) alliteration
  • 12. Silly sally sang a silly summer song. What type of figurative language is this sentence?
A) hyperbole
B) onomatopoeia
C) alliteration
D) idiom
  • 13. I like pancakes so much I could eat a million of them. What type of figurative language is used in this sentence?
A) hyperbole
B) personification
C) idiom
D) alliteration
  • 14. I was so hungry that I even ate the plate. What type of figurative language is used in this sentence?
A) simile
B) hyperbole
C) metaphor
D) personification
  • 15. "Smash", when the cup fell off the table. What type of figurative language is used in this sentence?
A) onomatopoeia
B) personification
C) hyperbole
D) metaphor
  • 16. Drip, Drop, Drip, Drop went the rain drops falling on the roof of the house. What type of figurative language is used in this sentence?
A) alliteration
B) onomatopoeia
C) metaphor
D) personification
  • 17. That movie took my breath away. What type of figurative language is usede in this sentence?
A) idiom
B) simile
C) alliteration
D) metaphor
  • 18. If I fail the test, my goose is cooked
A) metaphor
B) idiom
C) alliteration
D) personification
  • 19. Bugs Bunny bouncing by the ball
A) hyperbole
B) alliteration
C) idiom
D) personification
  • 20. Standing in front of a tornado is as risky as jumping off a cliff
A) alliteration
B) metaphor
C) hyperbole
D) simile
Students who took this test also took :

Answer Key
1.C   2.B   3.A   4.D   5.A   6.B   7.A   8.C   9.B   10.A   11.D   12.C   13.A   14.B   15.A   16.B   17.A   18.B   19.B   20.D  
Created with That Quiz — a math test site for students of all grade levels.