Ecosystems - Lessons 1 and 3
  • 1. An organisms that breaks down dead and decaying matter
A) herbivore
B) decomposer
C) omnivore
D) predator
  • 2. An animal that eats only plants for food
A) vegivore
B) carnivore
C) herbivore
D) omnivore
  • 3. An animal that eats both plants and animals
A) carnivore
B) decomposer
C) omnivore
D) hungry
  • 4. An animal that eats both omnivores and herbivores
A) omnivore
B) herbivore
C) carnivore
D) producer
  • 5. Many food chains that are linked together are called a ________________.
A) food string
B) food link
C) food circles
D) food web
  • 6. Which of the following is a producer?
A) fish
B) plant
C) cricket
D) spider
  • 7. An example of an omnivore would be a ___________________.
A) wolf
B) praying mantis
C) bear
D) cat
  • 8. The animal that is hunted by its predator
A) consumer
B) prey
C) predator
D) producer
  • 9. An example of an herbivore would be a ______________.
A) spider
B) worm
C) rabbit
D) lion
  • 10. An example of a decomposer would be a ____________________.
A) a bird
B) worm
C) a person
D) a tree
  • 11. The living parts in an ecosystem are called
A) fossils
B) ecology
C) biotic factors
D) abiotic factors
  • 12. The direction an arrow faces in a food chain points to who is ___________________.
A) eats plants
B) doing the eating
C) eats meat
D) getting eaten
  • 13. The nonliving parts in an ecosystem are called
A) ecology
B) producers
C) biotic factors
D) abiotic factors
  • 14. Carnivore that hunts for its food
A) consumer
B) producer
C) prey
D) predator
  • 15. Organisms that make their own food for energy are called
A) producers
B) herbivores
C) consumers
D) carnivores
  • 16. Organisms that cannot make their own food and get energy from other organisms are called
A) vegivores
B) plants
C) consumers
D) producers
  • 17. The straight path in which energy is passed from the sun, to producer, to consumers is called a
A) food highway
B) food line
C) food chain
D) food web
  • 18. The living and nonliving factors in an environment and all their interactions
A) ecosystem
B) ecology
C) community
D) food web
  • 19. An important abiotic factor that means the typical weather pattern in an environment
A) temperature
B) weather
C) climate
D) heat
  • 20. All the members of a species that live in an ecosystem
A) kingdom
B) community
C) species
D) population
  • 21. All of the populations in an ecosystem
A) habitat
B) kingdom
C) community
D) population
  • 22. The home of an organism within an ecosystem
A) house
B) habitat
C) community
D) pond
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.C   3.C   4.C   5.D   6.B   7.C   8.B   9.C   10.B   11.C   12.B   13.D   14.D   15.A   16.C   17.C   18.A   19.C   20.D   21.C   22.B  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.