PhysSci1: Matter, Mass, and Weight Reading Questions
  • 1. Everything is made up of
A) energy
B) matter
C) cells
D) rock
  • 2. Mass is the amount of matter in
A) water
B) an object
C) space
D) a living thing
  • 3. Weight is different from mass because weight depends on the
A) rotation of the Earth
B) energy of the sun
C) force moving an object
D) force of gravity
  • 4. An object on the moon would
A) weigh more than nay other object on Earth
B) weigh more than on the Earth
C) weigh less than on the Earth
D) weigh the same as on the Earth
  • 5. The volume of an object represents
A) how much space it takes up
B) how much energy is in an object
C) the amount of matter in an object
D) the weight of an object
  • 6. Objects with more density than water will
A) sink in water
B) cause water to freeze
C) continuously rise and fall in water
D) float in water
  • 7. Sara has 4 cubes that all have the same volume. The first cube has a mass of 2 grams, the second cube has a mass of 5 grams, the third cube has a mass of 10 grams, and the fourth cube has a mass of 25 grams. Which cube has the greatest density?
A) the fourth cube
B) the third cube
C) the second cube
D) the first cube
  • 8. Which scientific tool is used to measure mass?
A) hand lens
B) microscope
C) graduated cylinder
D) balance scale
  • 9. What does the word "matter" mean in paragraph 1?
A) the weight of an object
B) anything that has mass and takes up space
C) the amount of space an object takes up
D) the amount of matter in an object
  • 10. What does the word "mass" mean in paragraph 1
A) the amount of matter in a given volume
B) the size of an object
C) the amount of space an object takes up
D) the amount of matter in an object
  • 11. The word "weight" in paragraph 2 means -
A) the relative size of an object
B) the amount of space an object takes up
C) the measure of the amount of gravity acting on the mass of an object
D) the amount of matter in a given volume
  • 12. What does the word "volume" mean in paragraph 3?
A) the amount of matter in an object
B) the weight of an object
C) the color of an object
D) the amount of space an object takes up
  • 13. The word "density" refers to -
A) the amount of matter in an object
B) the measure of the amount of gravity acting on the mass of an object
C) the amount of space an object takes up
D) whether an object will sink or float
  • 14. The word "solubility" in paragraph 3 means -
A) the measure of the amount of gravity acting on the mass of an object
B) the ability of a substance to dissolve in a liquid
C) the amount of space an object takes up
D) the relative size of an object
Students who took this test also took :

Answer Key

1.B   2.B   3.D   4.C   5.A   6.A   7.A   8.D   9.B   10.D   11.C   12.D   13.D   14.B  

Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.