Weather and Climate Exam
  • 1. Weather and climate refer to conditions
A) inside a science lab
B) in empty space
C) in the air
D) in the core of the Earth
  • 2. Which of the following is NOT an example of a type of weather condition?
A) hurricane
B) tornado
C) thunderstorm
D) desert
  • 3. The climate of a desert is usually -
A) hot and dry
B) dark and wet
C) wet and cold
D) rainy and humid
  • 4. Water vapor in the air is called -
A) humidity
B) temperature
C) lightning
D) air pressure
  • 5. Water vapor in the air can condense and form -
A) sunlight
B) clouds
C) lightning
D) air
  • 6. What causes water vapor in the air to condense?
A) nimbus clouds
B) a cooler temperature
C) gravity
D) rain
  • 7. Which of the following is NOT a type of precipitation?
A) clouds
B) snow
C) hail
D) rain
  • 8. The tiny droplets of water that form clouds fall to the Earth due to the force of -
A) sound
B) magnetic power
C) solar energy
D) gravity
  • 9. Lightning is -
A) strong wind
B) energy from the sun
C) an electrical charge released into the atmosphere
D) a loud noise in the atmosphere
  • 10. Hurricanes form over the -
A) clouds
B) ocean
C) desert
D) forest
  • 11. A heavy snowstorm is called a -
A) tornado
B) thunderstorm
C) hurricane
D) blizzard
  • 12. Which scientific tool is used to measure air pressure?
A) barometer
B) balance scale
C) rain gauge
D) graduated cylinder
  • 13. Air pressure means
A) the weight of the air pressing on everything in the environment
B) the type of clouds in the atmosphere
C) the amount of water vapor in the air
D) the amount of precipitation in a certain area
  • 14. What does the word front mean?
A) a large bubble of air
B) the place where one air mass meets another
C) the place where it is raining
D) the type of weather in a place
  • 15. The term air mass means -
A) a type of weather map
B) the place where air changes mass
C) a large pocket of air
D) the force of wind
  • 16. The word climate means -
A) the amount of air pressure on a certain day
B) the usual weather in a place
C) condensation in the atmosphere
D) a description of an ecosystem
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.D   3.A   4.A   5.B   6.B   7.A   8.D   9.C   10.B   11.B   12.A   13.A   14.B   15.C   16.B  

Created with That Quiz — the site for test creation and grading in math and other subjects.