Ecosystems - Lessons 1 and 3
  • 1. An organisms that breaks down dead and decaying matter
A) herbivore
B) predator
C) omnivore
D) decomposer
  • 2. An animal that eats only plants for food
A) herbivore
B) vegivore
C) omnivore
D) carnivore
  • 3. An animal that eats both plants and animals
A) decomposer
B) omnivore
C) carnivore
D) hungry
  • 4. An animal that eats both omnivores and herbivores
A) herbivore
B) carnivore
C) producer
D) omnivore
  • 5. Many food chains that are linked together are called a ________________.
A) food link
B) food circles
C) food string
D) food web
  • 6. Which of the following is a producer?
A) plant
B) fish
C) spider
D) cricket
  • 7. An example of an omnivore would be a ___________________.
A) bear
B) praying mantis
C) wolf
D) cat
  • 8. The animal that is hunted by its predator
A) consumer
B) prey
C) predator
D) producer
  • 9. An example of an herbivore would be a ______________.
A) worm
B) lion
C) spider
D) rabbit
  • 10. An example of a decomposer would be a ____________________.
A) a tree
B) a bird
C) a person
D) worm
  • 11. The living parts in an ecosystem are called
A) fossils
B) ecology
C) abiotic factors
D) biotic factors
  • 12. The direction an arrow faces in a food chain points to who is ___________________.
A) getting eaten
B) doing the eating
C) eats meat
D) eats plants
  • 13. The nonliving parts in an ecosystem are called
A) abiotic factors
B) biotic factors
C) producers
D) ecology
  • 14. Carnivore that hunts for its food
A) prey
B) consumer
C) predator
D) producer
  • 15. Organisms that make their own food for energy are called
A) consumers
B) carnivores
C) herbivores
D) producers
  • 16. Organisms that cannot make their own food and get energy from other organisms are called
A) producers
B) vegivores
C) consumers
D) plants
  • 17. The straight path in which energy is passed from the sun, to producer, to consumers is called a
A) food highway
B) food web
C) food chain
D) food line
  • 18. The living and nonliving factors in an environment and all their interactions
A) ecosystem
B) ecology
C) food web
D) community
  • 19. An important abiotic factor that means the typical weather pattern in an environment
A) climate
B) weather
C) temperature
D) heat
  • 20. All the members of a species that live in an ecosystem
A) community
B) kingdom
C) population
D) species
  • 21. All of the populations in an ecosystem
A) habitat
B) population
C) kingdom
D) community
  • 22. The home of an organism within an ecosystem
A) house
B) pond
C) habitat
D) community
Students who took this test also took :

Answer Key

1.D   2.A   3.B   4.B   5.D   6.A   7.A   8.B   9.D   10.D   11.D   12.B   13.A   14.C   15.D   16.C   17.C   18.A   19.A   20.C   21.D   22.C  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.